Apolitični

“Kralj među vitaminima”: Unosite ga dovoljno, bez njega mozak ne može!

Tijekom posljednja dva desetljeća znanstvenici su otkrili različite ključne uloge vitamina C u mozgu, koje daleko nadilaze njegovu ulogu antioksidansa, ističući ga kao ključni vitamin za naš najdragocjeniji i najsloženiji organ.

Količina vitamina C u našem mozgu može premašiti njegovu razinu u našoj krvi čak i više od sto puta. Ono što je također fascinantno je da mozak uspijeva održati visoke razine vitamina C čak i tijekom njegova nedostatka – iako nauštrb drugih organa. Kada se vitamin C ponovno doda u prehranu, mozak je prvi koji vraća razine u normalu. Sve ove nevjerojatne činjenice upućuju na jedan zaključak – vitamin C je ključan za zdravu funkciju mozga, piše Večernji list.

Nudi vrhunsku zaštitu

Jedna od ključnih funkcija vitamina C je zaštita vašeg mozga od oksidativnog oštećenja uzrokovanog nestabilnim i vrlo reaktivnim atomima ili molekulama (inače poznatim kao slobodni radikali). Ovo je za mozak važno iz dva razloga.

Vitamin C nudi mnogo više od antioksidativne zaštite. Podržava stvaranje kolagena, cjelovitost krvnih žila u vašem mozgu i karnitin, koji je neophodan za korištenje masti kao izvora energije.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay