Apolitični

Krajolik Krka od Skradinskog mosta do ušća…

Značajni krajobraz Krka od Skradinskog mosta do ušća zaštićen je od rujna 1968. godine. Posebno vrijedni dijelovi ovog prostora su Grad Skradin, Prokljansko jezero, koje je ujedno i drugo po veličini jezero u Hrvatskoj i kanal Sv. Josipa, na koji se nadovezuje Šibenski zaljev.

Na Prokljanskom jezeru nalazi se i mali otok Stipanac, koji je u rimsko vrijeme bio povezan s kopnom uz pomoć nasipa. U Prokljan se ulijeva rječica Guduča čije je ušće važno u ornitološkom smislu. Danas je ovaj lokalitet po morfologiji i genezi tipičan rijas – potopljeni donji dio riječne doline.
Kanjon Krke formiran je u najvećoj mjeri u tercijaru, a nakon zadnjeg glacijala, krajem pleistocena prije 10000 godina, podizanjem morske razine za oko 100 m dobiva današnji izgled. Cijeli prostor od Skradina do tvrđave sv. Nikole predstavlja ušće rijeke Krke, tzv. rijas.

Krajobraz je posebno lijep i atraktivan i rado je fotografiran od onih koji vole prirodu, zdrav život, umjetnika, znanstvenika i gostiju. Postoji još nekoliko značajnih lokacija na području Šibensko-kninske županije, kao što su rijeka Krčić, kanal luka u Šibeniku, Gvozdenovo – Kamenar, kanjon Čikole itd. Svi ovi privlačni krajobrazi pripadaju prirodnoj baštini spomenute županije koja značajno doprinosi prirodnoj ljepoti Dalmacije.

Izvor: sibenikregion.com

Više na: www.exploringdalmatia.com

D. Šabić, mag. nov.