Apolitični

Krajem godine u Coventryju se otvara zračna luka za leteće taksije i dronove

Plan Urban Air Porta je tijekom sljedećih 5 godina otvoriti čak 200 takvih zračnih luka za letjelice koje polijeću i slijeću vertikalno. U Velikoj Britaniji, ali i drugim državama.

Britanska vlada nedavno je raspisala natječaj u kojem je htjela vidjeti smjer u kojem kompanije razmišljaju o infrastrukturi budućnosti, odnosno kako su zamislile da bi mogla izgledati zračna luka za leteće automobile.

U prvom redu misli se na leteće taksije te dronove za prijevoz tereta. Iako zvuči previše futuristički, takve se letjelice već testiraju, a Hyundai je komercijalne modele najavio za 2028. godinu. 

Vremena je, čini se, puno, no već sad potrebno je ulagati milijarde u tehnologiju i testiranja samih letjelica/dronova, ali i u prateću infrastrukturu.

Na natječaju su pobijedili Hyundai i Urban Air Port koji će u Coventryju početi s gradnjom zračne luke Air-One za leteće automobile i dronove. Objekt bi trebao biti gotov već do studenog, kada će otvoriti svoja vrata, a osim što će prikazati kako će izgledati zračne luke budućnosti, tu će se održavati i demonstracije s kojima će se prikazati napredak, ali i mogućnosti iskorištavanja VTOL letjelica za putnički prijevoz.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Hyundai