Apolitični

Kraj kaosa u centru Splita! Nema više opijanja po javnim površinama, šetnje u kupaćem kostimu, glasne glazbe…

Nakon godinu dana izrade, u Banovini su zgotovili Nacrt Prijedloga Odluke o komunalnom redu koji je poslan na javno savjetovanje.

Nova Odluka, ako se usvoji, bit će mješavina nekih već postojećih odredbi, a dosta toga je preuzeto iz Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika. S obzirom da je velikim dijelom u pitanju preuzimanje sadržaja, čak doslovno, od drugih (s ponekim izmjenama), očito je dokument mogao i ranije biti gotov, ali sada će biti pušten na javno savjetovanje, nakon što je završila jedna, po svemu raskalašena turistička sezona.

S obzirom na fotografije koje smo viđali posljednjih godina, možda je zanimljivo istaknuti na početku da će se, po uzoru na dubrovačke propise, novčano kažnjavati oni koji se u povijesnoj jezgri, Zoni A, na površini javne namjene pojave u kupaćem kostimu, donjem rublju ili bez odjeće. Kazna će iznositi tisuću kuna, a nju će redari moći naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja.

DRASTIČNIJE OD DUBROVNIKA

Splitska Odluka o komunalnom redu bi po nekim pitanjima bila i drastičnija od dubrovačke. U gradskoj jezgri smanjila bi se buka tako što više ne bi bilo postavljanja elektroakustičnih uređaja na ili iznad površina javne namjene, osim za vrijeme održavanja manifestacija.

Štoviše, zabranilo bi se postavljati elektroakustične uređaje na vanjske dijelove zgrada ili objekata i unutar otvora, osim za zgrade i objekte sportske i vjerske namjene te prometne kolodvore i terminale.

To bi imalo utjecaja i na štekate u Zoni A jer bi se zabranilo “postavljanje elektroakustičnih uređaja na ili iznad prostora štekata”. Na štekatima bi bilo “dozvoljeno izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičnih uređaja”.

Dakle, niti izvođač uživo ne bi smio odvrnuti pojačalo i zvučnike.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr