Apolitični

Kraj Dubrovačkih ljetnih igara u ozračju svečanosti

Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Zoltána Kocsisa uz solisticu Moniku Cerovčec uveličat će zatvaranje ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, a time i dodjelu Nagrade Orlando čiji je pokrovitelj HRT još od 1992. godine. Svečanost će otvoriti Hrvatski barokni ansambl izvedbom 5. Brandenburškog koncerta J. S. Bacha. Potrebno je istaknuti da je maestro Zoltán Kocsis proslavljen ne samo kao dirigent, primjerice Budimpeštanskog festivalskog orkestra i Mađarske nacionalne filharmonije, već i kao pijanist, pa će povesti simfoničare u izvedbu djela velikana glazbe 19. i početka 20. stoljeća. Uvertira operi Majstori pjevači podsjetit će na jedinstveno mjesto koje to ostvarenje zauzima u opusu Richarda Wagnera kao jedina njegova glazbena drama komičnoga sadržaja, ali i radnje smještene u realan povijesni okvir. Solistica će biti istaknuta sopranistica, ujedno i solista Zbora HRT-a, Monika Cerovčec.

U programu zatvaranja ljeta posljednja točka pripast će najidiličnijem simfonijskom ostvarenju češkog velikana Antonína Dvořáka, Osmoj simfoniji, nastaloj 1889. na seoskom imanju Vysoká. Dvořák je sam ravnao praizvedbom u Pragu 1890. nakon čega su uslijedile izvedbe u Londonu, Frankfurtu, te širom Europe.
Kazali bismo da sve što je lijepo, kratko traje, a tako vrijedi i za ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre koje svoj zastor spuštaju 25. kolovoza u utorak u 22:00 ispred crkve sv. Vlaha.
Više u kategoriji: Kultura; Glazba
Izvor i foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.