Apolitični

Krah svjetskog turizma zbog korone: 65 posto manje međunarodnih dolazaka

U svijetu je u prvoj polovini ove godine bilo 65 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka nego u istom lanjskom razdoblju, a Europa je sa 66 posto manje dolazaka druga najpogođenija svjetska regija pandemijom Covid-19, najnoviji su podaci UNWTO-a.

Samo u lipnju međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo je 93 posto manje nego u lipnju 2019., što pokazuje iznimno snažan utjecaj pandemije Covida-19 na svjetsku turističku i industriju putovanja, izvijestili su u utorak iz UNWTO-a.

Novi podaci za svjetski turizam sažeti su u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra, a iz specijalizirane agencije UN-a za turizam komentiraju da je pad međunarodnih turističkih dolazaka za 65 posto tijekom prve polovine godine “smanjenje bez presedana, jer su zemlje širom svijeta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju”.

Pet puta veći gubitak prihoda nego usred globalne krize 2009. godine

Iznose pritom i podatak da je masovni pad turističke potražnje za međunarodnim putovanjima tijekom razdoblja siječanj-lipanj 2020. doveo do gubitka 440 milijuna međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma.

“To je otprilike pet puta veći gubitak u međunarodnim prihodima od turizma nego je zabilježen 2009. usred globalne ekonomske i financijske krize”, naglašavaju iz UNWTO-a.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay