Apolitični

KORONAVIRUS: Što se događa s uglednim medicinskim časopisima? Žurba u istraživanju koronavirusa otvorila vrata prijevarama

Jedno je istraživanje jamčilo da su popularni lijekovi za krvni tlak sigurni za ljude zaražene koronavirusom. Druga je studija upozorila da su lijekovi protiv malarije, koje je popularizirao američki predsjednik Trump, zapravo opasni za takve pacijente. Obje studije, objavljene u New England Journal of Medicineu i The Lancetu, povučene su ubrzo nakon objave jer su sami istraživači primijetili očigledne nedostatke, piše The New York Times.

Žurno povlačenje, istog dana u lipnju, alarmiralo je znanstvenike širom svijeta koji strahuju da je žurba u istraživanju koronavirusa nadvladala postupak stručne i neovisne recenzije i otvorila vrata prijevarama, prijeteći vjerodostojnosti cijenjenih medicinskih časopisa baš kad im je ona najpotrebnija.

Osim toga, urednici su rekli da postoji hitna potreba za objavom novih saznanja kako bi se poboljšali tretmani teško bolesnih pacijenata zbog koronavirusa. Otkako je pandemija počela, The Lancet je dobio triput više radova nego inače, rekao je dr. Horton. A NEJM dobiva i 200 radova dnevno, među kojima su i eseji, rekao je dr. Rubin.

“Ja sam specijalist infektologije i liječim pacijente s covidom-19. U bolnici brinem o pacijentima, a nemam pojma što trebam učiniti. Glavni sam pobornik ideje da trebamo pronaći podatke koje bi ljudi mogli koristiti. Vrlo smo pažljivi pritom. Na uredničkim sastancima gotovo se svakodnevno pitamo hoćemo li naštetiti ljudima ako nešto objavimo. To je naša najveća briga”, rekao je dr. Rubin za New York Times.

NEJM i Lancet spadaju među najstarije, najcjenjenije i najčitanije medicinske časopise na svijetu. Pokrenuti su 1821., odnosno 1823. godine i često su rangirani na prvo i drugo mjesto među općenitim medicinskim časopisima prema “faktoru utjecaja”, frekvenciji citata njihovih studija u drugim istraživanjima.

Obje povučene studije vodio je dr. Mandeep R. Mehra, ugledni profesor medicine s Harvarda i medicinski direktor Srčanog i vaskularnog centra u Brighamu i Ženske bolnice. U prošlotjednoj izjavi dr. Mehra se ispričao zbog povlačenja, što je pripisao želji da objavi korisne informacije tijekom pandemije. Studije nije nazvao prijevarama, rekavši samo da podatke nisu mogli provjeriti neovisni revizori.

Podatke u obje studije, nastavlja New York Times, prikupila je mala kompanija iz Chicaga pod nazivom Surgisphere, koju vodi jedan od autora studije dr. Sapan Desai. U razgovoru za New York Times u svibnju dr. Desai žestoko je branio svoj rad i autentičnost podataka o pacijentima, za koje tvrdi da potječu iz 1200 bolnica i drugih zdravstvenih ustanova iz cijelog svijeta.

Ali kad su NEJM i Lancet zatražili neovisnu reviziju, Desai je to odbio, navodeći kao razlog dogovor o čuvanju podataka s bolnicama. Nakon što su radovi povučeni, dr. Desai nije želio ništa dodatno komentirati.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay