Apolitični

Koronavirus: Njemačka studija pokazala koliko dugo koronavirus može preživjeti na pojedinim predmetima

Ako preko interneta naručujete stvari iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, a ponajviše iz Kine, evo kolika je šansa da do vas stigne predmet zaražen koronavirusom.

Tim znanstvenika koji je proveo studiju i koji je predvođen profesorom Günterom Kampfom sa Sveučilišta Greifswald u Njemačkoj, promatrao je različite materijale poput plastike, stakla, čelika, aluminija, drugih metala, drveta, papira i keramike te kako oni reagiraju kad su izloženi koronavirusu.

Točnije, njihova su istraživanja pokazala da koronavirus na metalnim površinama može preživjeti točno pet dana. Zanimljivo, predmeti od aluminija najsigurniji su i na njima koronavirus može preživjeti od dva do osam sati. Plastika je međutim najgora jer je prilikom testiranja uočeno da se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana.

Koronavirus se može učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površina sa 62 do 71-postotnom otopinom etanola, 0,5-postotnim vodikovim peroksidom ili 0,1-postotnim natrijevim hipokloritom unutar jedne minute, naglasio je Kampf.

Cijeli članak i maksimalan period preživljavanja možete pronaći na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay