Apolitični

Koronavirus će ostaviti velike posljedice na ekonomiju, poznati stručnjak najavljuje što nas čeka: Padat će cijene stanova, najma, ali i radne snage!

Nije posljednjih godina bilo lako živjeti na Jadranu. Podstanari nisu mogli pronaći stan ni za lijek, a ako bi im se i posrećilo – stanodavci bi ih tjerali van već s prvim danima ljeta.

A onda se s Dalekog istoka došuljala ona. Korona. I prevrnula sve naopako. Prvo su stali jeftini letovi zbog kojih je CRO turizam cvao posljednjih godina, pa su se usidrili kruzeri, a onda su posustale i rezervacije u privatnom smještaju. Ugostitelji više očajnički ne traže konobare za sezonu jer od nje očekuju malo i ništa, a kuhari ne spominju plaće od dvanaest ili čak petnaest tisuća kuna neto.

Prvi čin hrvatske tragedije počeo je kad je susjedna Italija, naš značajni trgovački partner, postala najveća karantena na svijetu, a onda su je svi počeli “oponašati” i Europa je stala.

Cijene stanova, radova i građevinskih zemljišta ponovno će se svesti u realne okvire. Oni koji su podigli kredite i zadužili se za uređivanje apartmana imat će ozbiljnih problema, međutim, pozitivno je da će cijene građevinskih i zanatskih radova pasti, baš kao i cijene nekretnina – tvrdi Novotny i dodaje da je cijena stambenog kvadrata u nas pretjerana u odnosu na prosječnu neto plaću, ali da je tako i u ostatku Europe.

– To je neodrživo, a posljedica je dugogodišnje poticane turističke izgradnje u kućanstvima. Jeftini krediti, seljenje kapitala u nekretnine, neoporezivanje imovine, a oporezivanje rada, plus siva ekonomija…, sve smo to tolerirali radi viših ciljeva.

Divljanje cijena u Dubrovniku dovelo je do toga da studenata tamo više nema. Nemoguće im je studirati zbog visokih cijena.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay