Apolitični

Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere! WHO: ‘Ne možemo vjerovati’

U Švicarskoj je svakodnevno dvostruko više zaraženih koronavirusom nego u Njemačkoj u odnosu na broj stanovnika. Mnogo više ljudi je i umrlo. Ali, Švicarce to ne uznemiruje.

Stanje s infekcijama koronavirusom u Švicarskoj je dramatično. Na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana prijavljena je 351 nova infekcija, u Njemačkoj je u istom razdoblju na 100.000 bilo manje od 140 novih infekcija. Od početka pandemije na 100.000 stanovnika u Švicarskoj umrla je 41 osoba, u Njemačkoj 16. Švicarska je po tome u samom vrhu u Europi. Pa ipak politika, vlasti i društvo na sve reagiraju opušteno. U mnogim mjestima su barovi, restorani i kina i dalje otvoreni, na tržnicama vlada gužva, u kockarnicama se kocka, u teretanama znoji, a otvorene su i javne kuće.

David Nabarro, povjerenik Svjetske zdravstvene organizacije WHO za COVID 19, koja ima sjedište u Ženevi, ne može vjerovati da se švicarske vlasti tako ponašaju. „Iznenađuje me da se tome ne pristupa kao stanju nacionalne katastrofe“, izjavio je on za novine medijskog poduzeća CH-Media. Ali novine Neue Zürcher Zeitung s respektom govore o švicarskoj strategiji. „Nema lockdowna, nema panike – Bundesrat (švicarska vlada, op. ur.) drži se prisebno u koronastresu“, pišu ove novine u jednom komentaru. „Bude li većina stanovništva imala istu opuštenost kao Bundesrat, onda će sve dobro završiti.“

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay