Apolitični

Korizmeni koncert klapa i pučkih pivača

Predstojeće nedjelje, 13.ožujka 2016. nakon punih pet godina, na radost mnogih, bit će održan korizmeni koncert u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici. Sudionici će tako moći zapjevati uz klapu Žrnovnica koja djeluje pod vodstvom maestra Marka Marina, a na koncertu će još nastupati: Pučki pivači Župe Žrnovnica, župni zbor pod vodstvom č. s. Roze Marković te klapa Sv. Florijan pod voditeljskom palicom mo. Ivana Mrmića. Početak koncerta je odmah po završetku svete mise koja počinje u 18 sati (predviđeni početak koncerta u 18:45). Organizatori su Župni ured Žrnovnica (don Mario Matković), KUD „Žrnovnica ” te klapa Žrnovnica koji očekuju mnoštvo ljudi, vjernika i ljubitelja kulturne baštine. Koncert se održava pod okriljem manifestacije „Žrnovski koncertni Ave Verum”, a započet će zajedničkim nastupom pučkih pjevača i klape Žrnovnica, koji će otpjevati neke od korizmenih napjeva Velikog tjedna.
Ovo nije prva suradnja klape Žrnovnica i pučkih pivača, a u planu su još mnoge.

Do sada su u nekoliko navrata zajedno nastupali na koncertima „Puče moj” u konkatedrali svetog Petra u Splitu te na korizmenom koncertu u splitskoj katedrali svetog Duje.
Moramo istaknuti najstarijeg pučkog pivača, gospodina Antu Palaversu, koji je sa svojih 80 godina još uvijek ne samo aktivan, nego i nositelj tog pučkog pjevanja. A svojim 60-godišnjim angažmanom, pjevanjem te prenošenjem melodija na mlađe generacije, sigurno i jedan od najzaslužnijih što se velika većina naših tradicionalnih napjeva sačuvala i otela zaboravu.
A da bi se ta naša baština još bolje sačuvala, na inicijativu maestra Marka Marina, u planu je i zajedničko snimanje CD-a žrnovskih pučkih napjeva koji bi obuhvaćali ne samo vrijeme korizme, već cijelo vrijeme kroz godinu.
Dođite, vidimo se u nedjelju na misi i koncertu!

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: klapazrnovnica.com
D. Šabić, mag. nov.