Apolitični

Na Korčuli međunarodno znanstveni-književni susret

U Korčuli se održao Drugi međunarodni znanstveno-književni susret „Petar Kanavelić i Korčula”. Na susretu je sudjelovalo dvadesetak sudionika iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i Bugarske.

Program je započeo u petak, 20. svibnja 2016. te je trajao do nedjelje, 22. svibnja 2016. godine.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, u organizaciji Hrvatskog književnog društva iz Rijeke, u Korčuli se održao Drugi međunarodni znanstveno-književni susret „Petar Kanavelić i Korčula”. Na susretu je sudjelovalo dvadesetak sudionika iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i Bugarske koji su valorizirali lik i djela znamenitog Petra Kanavelića, jednog od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća (Korčula, 1637. – Korčula, 1719.). Program susreta započeo je 20. svibnja 2016. u Gradskoj knjižnici „Ivan Vidali” s predstavljanjem časopisa Kanavelić i izložbom. Uz predstavljanje projekta učenika 4. b razreda OŠ Petra Kanavelića s mentoricom učiteljicom Lili Favro u knjižnici su predstavljeni bosanski autori Goran Simić, Majda Zukić, Ante Zirdum, Dragan Mučibabić i bugarska pjesnikinja Vanja Angelova koji su čitali svoje stihove.

Sudionici skupa su posjetili „Kutak knjga” gdje su se predstavili slovenski autori Petra i Mojce Andrej te makedonski književnik dr. sc. prof. Vasil Tocinovski. Kako nam je rekao voditelj manifestacije, korčulanski pjesnik Srđan Duhović, sudionici su posjetili ljetnikovac Petra Kanavelića u Smokvici gdje su svoje radove čitali Franka Fani Kohn, Srđan Duhović, Valerio Orlić i Marijana Kohn Dedović. Zatim su u Čari u atraktivnom ambijentu vinskog podruma „Krajančić” održali noć poezije. Isto tako su u korčulanskom kafiću „Servantes” pjesnici zabavljali goste. U subotu, 21. svibnja 2016. u Gradskoj vijećnici u Korčuli održao se znanstveni skup na kojemu je dr. Franko Oreb svojim istraživanjima govorio o Petru Kanaveliću, pričao o neostvarenoj želji Korčulana za spomenikom Petru Kanaveliću. Franko Oreb je više puta naglasio kako je korčulanska gradska sredina u to vrijeme stajala uz bok većim dalmatinskim središtima, dok je u nekim segmentima kulturoloških pojava čak i prednjačila.
O Petru Kanaveliću i utjecaju njegovog rada u Bugarskoj govorila je Vanja Angelova, dok je prof. dr. Hristo Petreski u svom izlaganju napomenuo da nas je Kanavelić bogato darivao, nasmijao, a mnogo više podučio i naučio. Brojne podatke o Petru Kanaveliću iznio je dr. sc. Vasil Tocinovski. Promociju makedonskog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost „Videlo” su predstavili Viktor Šećerovski i Iskra Peneva, uz učešće zastupljenih autora. Program se nastavio na Trgu pomirenja uz kantautora Petera Andreja i poezije uz „Dah mora u kapima soli”. Zatim je u Gradskoj vijećnici promotor Tonko Barčot predstavio Zbornik prošlogodišnjih radova i svih učesnika manifestacije o Petru Kanaveliću. Također se u 21 sat održala i Noć poezije u restoranu „Cupido”. Skup je završio u nedjelju uz dodjelu zahvalnica i priznanja učesnicima i sponzorima, uz jutarnju poeziju i kavu u restoranu „Mystique”.

Izvor i foto: korcula.hr