Apolitični

Korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina zaštićeni na razini EU!

Od jučer se dva nova hrvatska prehrambena proizvoda mogu pronaći na listi proizvoda zaštićenih na razini Europske unije te su dobila predznak izvornosti i kvalitete, a to su korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina.

Korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina tako su novi hrvatski prehrambeni proizvodi na bogatoj listi koju je Europska unija već ocijenila pozitivno zbog kvalitete i izvornosti. Na listi su se tako našli: krčki pršut, neretvanska mandarina, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, ogulinski kiseli kupus, baranjski kulen, lički krumpir, istarski pršut, drniški pršut, dalmatinski pršut, poljički soparnik i zagorski puran. Listi su se od jučer, prema odluci Europske uniji pridružili i korčulansko maslinovo ulje te paška janjetina.

Korčulansko maslinovo ulje

Korčulansko maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje, a zaštitu Europske unije zaslužilo je svojim procesom nastanka izravno iz ploda masline bez mehaničkih postupaka. Plodovi masline najuljevitije autohtone sorte lastovke te najstarije autohtone sorte drobnice, osnovne su sirovine za proizvodnju ulja. U specifikaciji proizvoda Udruge maslinara Vela Luka vidljivo je da je područje cijelog otoka namijenjeno za proizvodnju korčulanskog maslinovog ulja.

Paška janjetina

Paška janjetina naziv je autohtone pasmine ovaca koja se uzgaja isključivo na otoku Pagu, a meso paške janjetine proizvod je isključivo dobiven klanjem muške ili ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu. Postoje određena pravila koja je paška janjetina proizvod iza čijeg imena stoje. Paško janje ne smije biti starije od 45 dana u trenutku klanja, a pri tome se računa vrijeme od janjenja do trenutka klanja te janje mora biti isključivo uzgajano na otoku Pagu. Paška janjetina se prodaje kao isključivo svježe meso te se za konzumaciju servira termički obrađeno.

Korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina od jučer su pridonijeli svojom izvornošću i kvalitetom listi hrvatskih prehrambenih proizvoda zaštićenih na razini Europske unije, što je pohvalno i poticajno hrvatskim proizvođačima te slici o Hrvatskoj kao zemlji različitih okusa tretiranih na ispravan način te u najboljim mogućim uvjetima.