Apolitični

„Korčulanski barokni festival” – umjetnički dragulj

S velikim zadovoljstvom objavljujemo da će se 4. izdanje Korčulanskog baroknog festivala održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. Ovo su najavne riječi organizatora ove izuzetno vrijedne umjetničke manifestacije koja će se otvoriti u subotu 5. rujna s početkom u 20 sati u Ljetnom kinu Korčula.
Uz barokni ansambl nastupit će i KUD Moreška, a programom će dirigirati Ivan Josip Skender. Upoznajmo se s izvođačima koji će od 5 do 12. rujna programski uprizoriti i program ovogodišnjeg festivala.
Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Zbog iznimno stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.
Moreška se u Korčuli do Drugog svjetskog rata izvodila uglavnom jednom godišnje, 29. srpnja na Dan sv. Todora, zaštitnika Korčule, i to je bio poseban događaj koji se dugo pripremao. Po završetku tog perioda, tradicija izvođenja Moreške nastavljena je još jačim intenzitetom i elanom, što se očitovalo u većem broju nastupa uz entuzijazam mladih Moreškanata.
Danas u okviru Društva djeluju Moreška, limena glazba, pjevački zbor i klape te folklorna sekcija. Na razvoj Moreške kao igre znatan je utjecaj imao ubrzan razvoj turizma pri čemu je rasla potreba za učestalim nastupima i brojnim gostovanjima. Moreška je do sada izvedena u gotovo svim zemljama Europe, u nekima i više puta. Sjećanja na turneje i nastupe na međunarodnim festivalima draga su uspomena svim članovima Društva. Sadašnja korčulanska Moreška zasigurno je najatraktivniji mačevalački bojni ples koji se može vidjeti u Europi. Zbog velikog zanimanja gostiju Korčule izvodi se najmanje jednom tjedno.
O kvaliteti umjetnika Ivana Josipa Skendera govore podatci kako je kao dirigent ostvario uspješne nastupe sa zborom i orkestrom Muzičke akademije, Simfonijskim orkestrom bečkog radija, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Hrvatskim komornim orkestrom, Karlovačkim komornim orkestrom, Cantus Ansamblom, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, Djevojačkim zborom Zvjezdice te Akademskim zborom Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma, čijim šefom-dirigentom postaje 2004. Trenutno je zaposlen u Operi HNK u Zagrebu kao dirigent opernog zbora i na Odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu Muzičke akademije u Zagrebu kao asistent maestra Uroša Lajovica.
Neupitno je da će u Korčulanski barokni festival uspjeh temeljiti na visokoj umjetničkoj glazbenoj ponudi koja privlači turiste iz cijelog svijeta i obogaćuje turističku kulturnu ponudu otoka Korčule. Koncertima se tako promoviraju korčulanske crkve kao spomenici kulture, ali i otok Korčula u cjelini kao jedinstveni arhitektonski kompleks. I zato je vrijedno doći u rujnu na Korčulu, osigurati svoje mjesto u ljetnom kinu i dati podršku ovogodišnjem 4. Korčulanskom baroknom festivalu.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: visitkorcula.eu
D. Šabić, mag. nov.