Apolitični

Korčula – biser jadrana

Upoznajte kameni grad, otkrijte skrivene “kale” prolazeći pokraj ukrašenih pročelja elegantnih palača, koračajući kamenim ulicama dok se sunce stapa s morem u sutonu. Ovo su riječi koje opisuju vrijednosti našeg lijepog otoka koji je nezaobilazna destinacija mnogima koji se žele na istinski način odmoriti, uživati i biti dio prirodne ljepote dalmatinskog, hrvatskog kraja. Lijepo je znati i o povijesti garda Korčule.

Nalazi se na sjeveroistočnom dijelu otoka Korčule. U IV. stoljeću pr. Kr. grčki kolonizatori nazvali su Korčulu Korkyra Melaina, a Rimljani je nazivahu Corcyra Nigra. Grad Korčula sagrađen je na poluotočiću isturenom u Pelješki kanal. Opkoljen je kulama i zidinama, koje uz sam zemljopisni položaj naglašavaju stratešku ulogu grada Korčule koji izdaleka promatran izgleda kao grad utvrda.

Zbog zemljopisnih, povijesnih i kulturnih značajki grad Korčula je oduvijek bio administrativno i vjersko središte otoka, a niz posebnosti Korčulu čini jednim od istaknutijih hrvatskih povijesnih gradova. Grad Korčula sastoji se od 5 naselja to su: grad Korčula, Čara, Pupnat, Račišće i Žrnovo.

U promociji svoga grada i cijelog otoka posebno mjesto zauzima turistička zajednica grada Korčule. Kada je riječ o hotelskom smještaju popunjenost je nešto lošija no privatni iznajmljivači mogu biti posebno zadovoljni interesom i dolascima te oni bilježe pozitivniji rezultat u odnosu na prošlogodišnji ljetni period.

Tu su i festivali vina na Korčuli, a posebno je vrijedna spomena i dobro prihvaćena enološka manifestacija “Dani Pošipa”. Kroz program korčulanskog kulturnog ljeta dobro su posjećeni redoviti koncerti klasične i zabavne glazbe. Kada je riječ o gurmanskim specijalitetima Korčule uz tradicionalni dalmatinski meni, riblji i mesni posebno se možemo pohvaliti s autohtonim specijalitetom, a to su “makaruni” te stoga za nedjelju, 10. kolovoza najavljujemo prepoznatljivu Makarunadu u Žrnovu

D. Šabić, mag.nov.