Konzumacija ‘običnih’ gljiva dvaput tjedno sprečava probleme s pamćenjem i govorom koji se obično počinju razvijati u šezdesetim godinama života, rezultati su istraživanja što su ga proveli znanstvenici u Singapuru, a prenosi portal TreeHugger.
Blago kognitivno oštećenje utječe na zaboravnost ljudi, na njihovo pamćenje te može izazvati probleme povezane s govorom, održavanjem pažnje ili prepoznavanjem predmeta u prostoru. Takve su promjene obično vrlo “suptilne” i smatraju se nedovoljno opasnima da bi ih svrstavali u neki oblik demencije.
Sudionicima studije postavljeno je pitanje koliko često jedu šest različitih vrsta gljiva.
Ustanovljeno je da su oni koji su konzumirali gljive postigli bolje rezultate na testovima te su ih brže obrađivali. Osobito dobar rezultat postigli su ispitanici koji su tjedno jeli više od dvije porcije gljiva, odnosno više od 300 grama.
Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com