Apolitični

Konzulica Mađarske dr. Anna Szlanyinka u posjeti vinoteci Viola i Terracon news


Vinoteka Viola u Gundulićevoj 36 počašćena je što joj je u posjet došla mađarska konzulica u Dalmaciji dr. Anna Szlanyinka. Već četvrti put kada je ljetni period konzulica, inače doktorica prava, službeno boravi u Dalmaciji i predstavlja svoju zemlju na ovom sunčanom i ugodnom području Hrvatske. Zadivljena je našom ljepotom, počašćena što je upoznala dobre ljude, kulturu življenja, tradicije i običaje, ukusnu kuhinju, a nadasve kako je na svekolikoj usluzi svojim sunarodnjacima koji ljetni odmor provode na obali jadrana, ističe nam na početku razgovora za naš portal.

Iz razgovora s gospođicom konzulicom možete doznati i neke zanimljivosti o mađarskim vinima, skorašnjim potpisivanjem gradova prijatelja i vinskih puteva kao i nekim njenim razmišljanjima o dolasku sve većeg broja turista iz Mađarske u Dalmaciju koju uistinu obožava.

Kako je Dalmacija apsolutni pobjednik srpnja destinacije sa osmišljenim turističkim proizvodima ostvarile su rast dolazaka i noćenja. U turističkim dolascima u srpnju prednjače Slovenci, slijede ih Nijemci, Česi, Austrijanci, Poljaci, Slovaci, Talijani, Nizozemci, Mađari i na kraju Britanci. Zanimljivo je da porast trenda u dolascima bilježe Mađari sa 15 posto, Britanci 13, Slovaci 3 i Austrijanci sa 1 posto, dok je trend dolazaka iz ostalih spomenutih zemalja u blagom opadanju. Uočljiviji pad trenda dolazaka od 17 posto bilježe njemački gosti.

Hrvatska se nalazi pri vrhu ljestvice u noćenju po dolasku, a trenutno je na sredini ljestvice u prihodima po dolasku. Hrvatska ostvaruje najveći prihod od turizma po stanovniku, te najveći broj turističkih dolazaka i noćenja po stanovniku na Mediteranu, izvijestili su iz HTZ-a.

 

Više u kategoriji: Osobe

D. Šabić, mag. nov.