Apolitični

Kontroverzno rudarenje morskog dna moglo bi ugroziti ekosustave oceana…

Znanstvenici su upozorili da bi kontroverzno rudarenje morskog dna moglo značajno ugroziti ekosustave oceana, posebice plave kitove i druge morske sisavce iz reda Cetacea koji su već pod stresom zbog plovidbe brodova, onečišćenja i klimatskih promjena.

Studija u časopisu Frontiers in Marine Science otkrila je da bi komercijalno vađenje vrijednih minerala s oceanskog dna, koje bi prvi put moglo započeti kasnije ove godine, oštetilo staništa i ometalo način na koji kitovi komuniciraju.

Ranija istraživanja detaljno su opisala vjerojatni destruktivni utjecaj rudarenja na dno oceana. Nova analiza Sveučilišta u Exeteru i Greenpeace Research Laboratories skreće pozornost na morsku megafaunu i zagađenje bukom.

Predviđa se da će utjecaj dubinskog rudarenja na kitove biti posebno akutan u zoni Clarion-Clipperton u Tihom oceanu, staništu dvadesetak vrsta kitova.

Ta je regija spremna postati središte najveće svjetske eksploatacije manganskih nodula, minerala ključnog za baterije električnih automobila.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay