Apolitični

Kontrolira li Kina sve što gledamo u kinu? Koliki je utjecaj Kine u Hollywoodu?

Nova studija koju je provela Pen America, organizacija koja je bavi ljudskim pravima i slobodom govora, otkrila je nove informacije o utjecaju kineske vlade na Hollywood, prenosi britanski Guardian.

Neki od filmova koji su izmijenjeni kako bi odgovarali kineskom tržištu su i “Star Trek: Beyond”, “Alien: Covenant”, “Cloud Atlas” i “Bohemian Rhapsody” u kojima je cenzuriran sav LGBT sadržaj. A scene u kojima Kinezi pogibaju izbačene su iz filmova “Skyfall” i “Nemoguća misija”. Te procese autocenzure prije izlaska filma, kako ne bi razljutili kinesku vladu i izgubili milijarde gledatelja, prolaze gotovo svi hollywoodski blockbusteri, tvrdi studija. Statistike govore i da na nekim filmovima studiji zarade više prikazujući ih u Kini nego u matičnom SAD-u, a u 2019. godini na kineskom tržištu zaradili su više od 2,6 milijardi dolara. 

Pen America stoga traži hollywoodske filmske studije da objave informacije o cenzorskim potraživanjima vlada određenih zemalja. 

– Sve više filmova nikada neće ugledati svjetlo dana jer scenaristi i producenti znaju da ne smiju iskušavati granice. Kineski cenzori ne moraju reći ni riječi, jer Hollywood radi njihov posao za njih – rekao je nedavno i američki državni odvjetnik William Barr, a na taj je problem upozoravao i Richard Gere u svojem govoru pred Senatom. 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay