Apolitični

Konkurent za Oscara ‘Oblik vode’ optužen da je pokrao predstavu iz 1969.

Film ‘Oblik vode’, konkurent za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film, opterećen je tužbom za plagiranje, u kojoj se navodi kako je njegov fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog riječnog stvorenja uzeta izravno iz jedne američke kazališne predstave.

Tužba, podignuta u saveznom sudu u Los Angelesu, navodi kako su redatelj Guillermo del Toro, producent Daniel Kraus i filmski studio Fox Serchlight drsko prepisali priču, elemente, likove i teme iz predstave pokojnog Paula Zindela iz 1969.

‘Oblik vode’ je nominiran u najviše, čak 13 kategorija za Oscara na svečanosti 4. ožujka, uključujući za najbolji film i najboljeg redatelja. Tužba je predana dan nakon su glasački listići poslani nekih 8.000 članova Akademije za filmske umjetnosti i znanosti koji glasuju tko će dobiti Oscara.

Tužba, koju je podnio Zindelov sin David, nabrojala je više od 60 sličnosti između predstave ‘Daj da čujem tvoj šapat’ i ‘Oblika vode’. Među njima je i fabula predstave i filma o osamljenoj spremačici koja radi u znanstvenom laboratoriju tijekom Hladnoga rata, uspostavi ljubavnu vezu s uhvaćenim vodenim bićem i skuje plan kako da ga oslobodi. U Zindelovoj predstavi biće je dupin. U filmu to je polu-čovjek, polu-riječno biće.

Cijeli članak možete pročitati na: magazin.hrt.hr

Foto: Andrea Raffin / Shutterstock