Apolitični

Kongres o Marku Polu i „Putu svile”

Izložbom fotografija Put svile kanadskog istraživača i putopisca Jeffa Fuchsa u D- Resortu otvoren Međunarodni kongres „Marko Polo i njegov utjecaj na Put svile nekad i danas”.
Sudionicima kongresa u prigodi otvaranja obratila se predsjednica međunarodne udruge „Putevima Marka Pola”, Jasna Vukas i Mario Rendulić, predsjednik Chinese Southeast European Business Association te predstavnici županije i grada.
– Projekt oživljavanja priče o Marku Polu izvrsna je promocija Šibenika kao jedne od destinacija tematskog turizma, a tematika samog Kongresa i bogati umjetnički sadržaji dodatnu oplemenjuju i kulturnu ponudu grada Šibenika – rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. Izložba Put svile putopisca i novinara National Geografica, Jeffa Fuchsa, nakon završetka Kongresa bit će postavljena i u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.
U okviru dvodnevnog programa, uz zanimljiva izlaganja brojnih predavača, premijerno je izvedena uglazbljena poema Jasne Horvat „Milijun” napisana u čast Marku Polu, a izveo ju je tenor Milivoj Juras uz klavirsku pratnju Matije Dedića. Nastupila je i sopranistica Enrica Guarini koja je uz klavirsku pratnju Matije Dedića izvela završnu ariju iz opere Marko Polo.
Kongres je promovirao i nekoliko novih proizvoda koji nose brend Marka Pola, a održao se u organizaciji Međunarodne udruge „Putevima Marka Pola” iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Više u kategoriji: Kultura; Obrazovanje
Izvor i Foto: sibenik.hr
D. Šabić, mag. nov.