Apolitični

Konferencija „Mladi za grad” Udruge MoSt održana u Sveučilišnoj knjižnici

Konferencija „Mladi za grad” održana je u Sveučilišnoj knjižnici, a provodi se kao završna aktivnost projekta „Mladi za grad – razvoj i afirmacija aktivnog sudjelovanja mladih u društvu” koji je udruga MoSt provodila u partnerstvu s gradom Splitom i Školom likovnih umjetnosti.

Projekt, čiji je cilj baziran na dugogodišnjem iskustvu MoSt-a naglašava kako je volonterstvo i aktivizam mladih te njihova participacija u javnom životu važna i za mlade, za zajednicu u kojoj žive i za društvo, a provodio se od studenog 2015. do studenog ove godine. Financiralo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Đordana Barbarić, predsjednica udruge MoSt, zahvalila je svima koji su sudjelovali u projektu.

Konferencija Mladi za grad Udruge MoSt održana u Sveučilišnoj knjižnici

– Danas je za nas poseban dan, mladi, volonterstvo i aktivizam mladih uvijek su prilika da budemo ponosni i sretni što smo dio organizacije i cijele inicijative koja ih potiče. Ovaj projekt rezultat je dugogodišnjeg nastojanja MoSta da promiče te vrijednosti.
Ono što mi nastojimo zagovarati je grad po mjeri mladih, odnosno grad koji brine o mladima – kazala je Barbarić istaknuvši kako rezultati istraživanja koje je grad Split proveo 2010. godine ukazuju da je grad sigurniji što su bolji sadržaji u kotarevima, kao i osvijetljeni i uređeni kvartovi, a to je bila i podloga za ovaj projekt.

Prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost zahvalio se mr. sc. Petru Kroli, ravnatelju Sveučilišne knjižnice, što je uvijek spreman ustupiti prostorije za ovakve vrijedne projekte.
– Sveučilište svesrdno podupire rad udruge Most, iako se radi o udruzi civilnog društva, a mi smo je počeli gledati kao na našu sveučilišnu udrugu jer oni su nam trajna inspiracija i poticaj. Naime, njihove inicijative i aktivnosti preliju se i na sve druge institucije u gradu – zaključio je Matulić.

– Škola likovnih umjetnosti kao partner na ovom projektu sudjelovala je nizom aktivnosti, izrada propagandnog materijala, učenici su informirani o temi „Mladi za grad”, aktivizmu i volonterstvu, učenici su izradili plakate i naslovnu stranu, oslikali mural i klupe – kazala je profesorica Višnja Orlić Mach.

Daniela Vrdoljak Svilokos, predstavnica zadruge Kajo Dadić smatra kako ne čudi što je upravo MoSt inicijator ovog hvalevrijednog projekta jer ih se nerijetko doživljava kako borce za mlade koji imaju izvrstan osjećaj za rad s mladima, a upravo je to razlog što mladi rado dolaze i rado se vraćaju u udrugu. Nina Miličević, viša savjetnica gradonačelnika, specijalist za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu naglasila je kako su s udrugom Most surađivali na mnogim projektima i napomenula da se nada da će biti još ovakvih projekata i još konkretnijih suradnji. Helena Bandalović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zahvalila se udruzi MoSt na ovoj inicijativi, kako i na svemu što inače rade za svoju zajednicu.

U okviru konferencije 18 organizacija predstavilo je svoj rad s mladim volonterima među kojima su organizacije civilnog društva, osnovne i srednje škole, učenička vijeća, ustanove, vjerske organizacije, mladež političkih stranaka.

Konferencija „Mladi za grad”  Udruge MoSt

Prezentaciju „Aktivizam, volontiranje, humanitarni rad kao stil studentskog života”, kojom se predstavilo Sveučilište u Splitu, održao je prorektor Matulić. Kazao je kako mladi ljudi na Sveučilištu djeluju volonterski i humanitarno kroz brojne udruge i na taj način pomažu drugima. Istaknuo je da Sveučilište nastoji aktivirati studente na rad u tom smjeru, a dokaz tomu su i brojne organizirane akcije.