Apolitični

Koncertom Domagoja Dorotića i Valentine Fijačko završena 11. sezona kulture u tučepskim zaseocima

Vrhunski koncert Domagoja Dorotića i Valentine Fijačko za impresivno finale još jedne sezone tučepske kulture perom po Podstupu, uz klavirsku pratnju Maria Čopora u petak, 19. kolovoza, 11. sezona kulturnih događanja u tučepskim zaseocima dovedena je do čudesnog vrhunca, završne čarolije koja će se pamtiti.

Tijardovićeva Mala Floramye, Hatzeova Serenada, Marchesieva La folletta, Leharova Lippenschweigen iz opere vesela udovica, Kalmanova Kneginja čardaša…. Granada, O sole mio…vjerojatno još odjekuju Podstupom.

Koncertom Domagoja Dorotića i Valentine Fijačko…

Bravo, bravo, bravo… i nakon tri bisa publika je tražila još, još… Dojmovi su nepodijeljeni: fantastično, izvanredno, vrhunski – večer koja se ne zaboravlja. A kako su umjetnici doživjeli iskustvo nastupa na bajkovitoj sceni skrovitog zaseoka, možda je najbolje u svom kratkom, ali nadahnutom komentaru, opisala Valentina Fijačko. – Moram priznati da sam se, došavši ovdje, iznenadila prostorom. Nisam očekivala ovako naturalni ambijent, ali moram priznati da je ovaj prostor, kada smo stali na pozornicu, toliko inspirativan da me u jednom trenutku toliko ponijelo i da sam uživala kao rijetko gdje. Bez obzira na razglas i neke uvjete na koje inače nisam navikla, stvarno sam stopostotno uživala i sa sobom, s ove večeri i kulturom u tučepskim zaseocima, odnosim prekrasne dojmove – kazala je operna diva fascinantnog glasa koji je u suzvučju s Dorotićevim moćnim tenorom stvorio tu zadivljujuću glazbenu sliku za grandissimo finale još jedne sezone tučepske kulture.


Osim u zvučnoj, u šestoj večeri kulture, mogli smo uživati i u slikama Martina Borodača, akademskog slikara iz Slovačke kojega je publici predstavio njegov prijatelj Igor Brešan. Dakako da su pred početak operne priče, Ivica Mijačika – umjetnički ravnatelj manifestacije i Ružana Kovač – voditeljica programa, na svoj već poznati šarmantni način, prigodno zahvalili svima koji su dali doprinos realizaciji jedanaeste kulturne priče u zaseocima, posebno zahvalivši, razumljivo, organizatoru Općini Tučepi i suorganizatoru TZ Tučepi, sponzorima (Apfel, Bluesun hoteli, Tučepski komunalac, Pekarnica Jadran, Mesna industrija Pivac), te medijskim pokroviteljima s naglaskom na Makarsku Kroniku i TV Studio Pašalić. Velika zahvala i brojnim volonterima (Goranova dica) kao i vlasnicima otvorenih konoba, a nadasve hvala vjernoj publici bez kojih cijela ova priča ne bi imala smisla, hvala tučepskim glazbenicima koji su na tako zabavan i opušten način „začinjavali” svaku večer. Slika, međutim, ne bi bila dovršena da nije bilo bronzina kuc-ovog chefa Vice Bušelića, koji je za završnu večer izveo „gastro operetu” teletine s bižima. Svaka čast chefu i njegovoj mladoj ekipi (Vicinadica).


Ova sezona je iza nas, ali kultura u zaseocima ide dalje, već se razmišlja o sljedećoj, što nam je potvrdio Ante Čobrnić, načelnik općine Tučepi. – Vidi se da kKuTz ima svoju publiku i da ne ovisi samo o konobama. Nešto je manje otvorenih konoba, ali mi trebamo malo više poraditi na tome da dovedemo što više gostiju. Mislim da treba poboljšati komunikaciju s hotelima, ali sve u svemu je super i idemo dalje u novu sezonu dogodine. Što se večerašnjeg događanja tiče, opera u Podstupu, mogu samo kazati: super, super, super… Vrhunski izvođači, vrhunska umjetnost u zaseoku.