Apolitični

Koncertno druženje povodom Sv. Vida

Preko dvadeset godina Opera HNK Ivana pl. Zajca uspješno priređuje svečane koncerte posvećene blagdanu sv. Vida, zaštitnika Rijeke.

Tako je i ove godine, danas 12. lipnja 2015. u 20.30 sati u riječkoj prvostolnici, Katedrali sv. Vida, koncertom će ravnati maestro Igor Vlajnić, a solistički nastupiti sopranistica Ana Majdak, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Slavko Sekulić. Uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca, nastupit će i Mješoviti pjevački zbor „Jeka Primorja”.
Na programu je koncert Air Johanna Sebastiana Bacha iz drugog stavka njegove orkestralne suite br. 3 koji odlikuje lijepa, lirska melodija.
Potom slijedi Exsultate, jubilate Wolfganga Amadeusa Mozarta i tako dalje, redajući uspješnice svjetskih majstora ozbiljne glazbe.
Moramo nadodati da je i u programu veličanstveni Te Deum Antona Brucknera, nesumnjivo njegovo najpoznatije i najveće sakralno djelo. Organizatori su odlučili da će koncert završiti, kao što i priliči, svečanom pjesmom sv. Vidu don Šime Marovića što ju je ovaj splitski svećenik, zborovođa i skladatelj posvetio riječkoj prvostolnici – Katedrali sv. Vida, u kojoj je i praizvedena 1994. godine. Riječani se raduju ovom glazbenom druženju, a godine iza nas kazuju kako je njihova prvostolnica bila prepuna brojnih obožavatelja klasične i sakralne glazbe. I ove godine, ne sumnjamo, katedrala sv Vida bit će premalena za sve koji petak večer žele provesti uz domaće glazbene snage.
Više u kategoriji: glazba
D. Šabić, mag. nov.