Apolitični

Koncertni turizam: U SPHERE dvoranu uložen je golem novac

Rock titani U2 od konca rujna do sredine prosinca u novoj, 2.3 milijarde skupoj dvorani “Sphere” u Las Vegasu održavaju 25 “rezidencijalnih” koncerata.

Nešto slično, 2007. godine, izveo je Prince kad se u londonskoj O2 Areni utaborio radi 21 koncerta koje je pohodila publika ne samo iz Londona i Velike Britanije nego iz cijele Europe; svi oni fanovi Princea koji su si mogli priuštiti ulaznice, avio-karte i boravak od dvije-tri noći ili više u Londonu.

Koncertni turizam, reklo bi se, a to vrijedi i za “rezidenciju” U2 u Las Vegasu.

Ipak, game-changer, kako bi se to reklo na hrvatskom, nije “utaborenje” jednog glazbenog izvođača u jednom gradu, sada U2 u dvorani Sphere, jer davno su to radili Frank Sinatra i njegovo Rat Pack društvance poptom i Elvis Presley baš u Las Vegasu, nego dvorana “Sphere” s razinom spektakularnosti zbog koje je U2 ponovo nedostižan drugima pa čak i Stonesima čiji koncerti sada djeluju poput staromodnog cirkusa ili Springsteena koji ionako nikada nije mario za vizualno spektakularan šou nego se oslanjao na jake pjesme i srčanu izvedbu uz The E Street Band.

Ako su najave točne pa MSG Entertainment vremenom otvori još koju Sphereu u drugim najvećim američkim, azijskim i europskim gradovima doći ćemo i do “Princeovog postulata” kad su posrijedi najpopularniji glazbeni izvođači. Publika će sve više putovati prema njima, a izvođači sve manje prema publici mada je i to već na djelu jer turneje se skraćuju, a sve više publike ionako putuje na koncerte. Samo što bi se sada moglo dogoditi da čak i iz Pariza ili Berlina morate potegnuti do Sphere u Las Vegasu ili za koju godinu do neke druge Sphere u New Yorku ili Londonu jer nerentabilno bi bilo dvorane poput Sphere graditi u nizu drugih gradova.

Dakle, jasno je da će najveći na svijetu krcati Spheru, a vjerojatno bi se – zbog tehnoloških mogućnosti koje će i zbog AI napredovati još brže – uskoro moglo dogoditi da u Las Vegasu, točnije u Spheri, “uskrsne” i Elvis. I to kao toliko uvjerljiv hologram da se i najstariji njegovi fanovi neće sjećati tako uvjerljivog Elvisa, baš kao što i mladi i stari, radi hologramske turneje “Voyage”, mogu uživati u pomlađenim članovima grupe ABBA.

Naime, ABBAtare, kako ih zovu, prate živi glazbenici, no vremešne članove ABBA-e pomladilo je 160 kamera s pratećom kompjuterskom tehnologijom koja ih iz virtualne promeće u zamalo pa fizičku realnost. Sve to u ABBA Areni koja je u kapacitetu od 3000 posjetitelja niknula u londonskom Queen‘s Parku. Promućurni članovi ABBA-e tako mogu i dalje uzgajati cvijeće i brati borovnice u Švedskoj dok njihovi ABBAtari rade za njih u ABBA Areni u Londonu. Kakvi majstori!

Ali i to bi mogli nadmašiti Koreanci, oni iz Južne Koreje, naravno jer Kim je zauzet slanjem paketa oružane pomoći Putinu. Koliko sam shvatio iz nekog TV priloga, Koreanci rade na razvoju AI pop zvijezda čije ćete likove, djela, glazbu, imidž i sve što uz to ide sami kreirati na svom smartphoneu pa onda uživati u da ih tako nazovem privatnim koncertima. Ukratko, sami ćete ih osmisliti pa im zadati što i kako da pjevaju te na koncu ugostiti doma. Pardon, u glavi na osobnom koncertu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay