Apolitični

Koncerti se vratili u Zagreb: šankovi ne rade, nema ustajanja i maske moraju biti na licu. Divno je čuti muziku s razglasa…

Nakon otprilike pola godine koncerti su se vratili u grad. Nije ih bilo toliko dugo da su se u međuvremenu u Tvornici kulture počeli prodavati – burgeri. Koncert je održala dubrovačka grupa Silente, a nastup je najavljen tek nekoliko dana prije događaja. Dostupnih 190 ulaznica vrlo je brzo i rasprodano. Da, 190 ljudi bilo je u prostoru koji ih u zdravstveno sigurnijim okolnostima može primiti dvije tisuće.

Sjedilački su koncerti koliko-toliko održali kontinuitet: posljednji poveći održao je Massimo u Lisinskom krajem prošle godine, za 250 ljudi. Pandemija je zalijepila i stražnjice nesjedilačke publike za stolice. I na ovom se koncertu poštovalo sada već kultno pravilo “plesni podij u funkciji prostora za ples nije dopušten”, koje je postalo sinonim za ukalupljivanje umjetnosti i zabave u birokratske okvire i prilagođavanje zdravstvenim okolnostima.

Sterilan je to način bivanja na koncertu; katarzu koja bi trebala biti cilj prisustvovanja ovakvom događanju možete izraziti tek cupkanjem noge ili pjevušeći u svoju masku. Ipak, divno je nakon toliko vremena čuti muziku s razglasa…

Inače, ovaj je koncert jedan od projekata koji su dobili potporu na natječaju “Jer svirati se mora” HGU-a i Ministarstva kulture. To objašnjava zašto su se organizatori upustili u ovaj projekt: uz cijenu ulaznice od sto kuna i drastično smanjen kapacitet prostora, bez nekog vjetra u leđa bilo bi apsolutno besmisleno i neprofitabilno raditi ovakav event. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay