Apolitični

Koncert pet generacija u Dugom ratu

Koncert pet generacija u Dugom ratu

KUD „Dalmacija“ u nedjelju je na Poljičkom trgu u Dugom Ratu, priredio nezaboravan „koncert pet generacija“, a u povodu svoje 50-te obljetnice. Sudjelovali su članovi koji su pohodili prostorije Društva od 1967. do 2017. godine. Bilo je zaista veličanstveno jer ni najpoznatije pozornice kod nas ne bi se posramile ovako bogatog programa, a i posjećenosti.


Nakon napornih dvomjesečnih priprema preko 150 plesača, godišta od 6 godina pa do 70. godina prikazali su plesove i pjesme cijele Hrvatske – bogatu kulturnu baštinu i tradiciju Hrvata, život i običaje naših pradjedova. . Publika, kao nikad dosad, što ni najstariji dugoračani se ne sječaju bolje posjete, jer sve susjedne ulice su bile dupkom ispunjene, pa se negdje osjećao dojam da se i ne vidi nego samo čuje program, jer su sve susjedne ulice i kafići bili prepuni domicilnog stanovništva i gostiju, koji u velikom broju koriste svoj odmor na dugoratskim plažama, i stalnim pljeskom su popratili cijeli program.
Uvodne riječi dobrodošlice publici su iskazali predsjednik KUD-a Srećko Zelić i načelnik općine gospodin Jerko Roglić.

Među gostima, uz našeg načelnika Roglića i velečasnog Božu Čubelića, bili su predstavnici županije Splitsko-dalmatinske Ante Radovčić,, predstavnici KUD-ova prijatelja iz Solina, Kaštela, Splita, Gata i Kostanja, a posebni dragi gosti bili su članovi KUU „Sv. Kliment“ iz Sitna Gornjeg Pave i Mladenka Gruica te naši veliki prijatelji iz Bitole (Makedonija) Branko Maretić (počasni konzul RH u Bitoli) i njegova kći Neda.
Posebni gosti programa bili su članovi nekadašnjeg popularnog sastava „Trio malinkonija“ – Zlatko, Tonći i Ante. Nekadašnji članovi KUD-a „Dalmacija“ oduševili su publiku svojim izvedbama popularnih slavonskih i dalmatinskih pjesama.


Voditelj programa Denis Šabić vodio nas je riječju kroz povijest i uspjehe Društva od dana osnivanja preko uspjeha u LLangollenu (GB), Sankt Peterburgu (Rusija), Varšavi, Meksiku, Turskoj,…. Ističući povijesne i za društvo nezaboravne članove Društva, a posebno prvog predsjednika pok. Ivu Jurišića, i prve voditelje folklornog Ansambla pok Branka Ljubića i legendu hrvatskog folklora Branka Šegovića.
Oduševljenoj veliko brojnoj publici na kraju programa uputili su riječi zahvale umjetnički voditelj prof Milivoj Raljević i predsjednik Srećko Zelić


Po završetku Svečanog koncerta priređena je bogata večera i zabava u prostorijama OŠ „Jesenice“
Dva dana ranije održana je Svečana skupština KUD-a „DALMACIJA“ na kojoj su evocirane uspomene kroz povijesni prikaz rada i djelovanja KUD-a. Tom prilikom uručene su diplome i povelje osobama koji su višegodišnjim aktivnim sudioništvom u radu KUD-a doprinijeli radu, razvoju i promidžbi društva. Na prvom mjestu gospodina Milivoja Raljevića sa suprugom Marijom koji su s ukupnih 83 godine provedene u Društvu postali njihova legenda. Isto tako zaslužnim sponzorima i donatorima, a na prvom mjestu općinu Dugi Rat, KUD je uručio zahvalnice za njihov doprinos u životu KUD-a. I neka im – to su i zaslužili, pogotovo nakon ove veličanstvene proslave, koja će mnogima ostati u sječenju kao draga i nezaboravna uspomena.

Davor Grgat