Apolitični

Koncert „Iščekivanje i dolazak” u izvedbi Splitskog gitarističkog kvarteta

Glazbeni program manifestacije „Dani kršćanske kulture” 16. ožujka obogatio je koncert Splitskog gitarističkog kvarteta pod nazivom „Iščekivanje i dolazak” održan u večernjim satima u crkvi sv. Frane, a ovim koncertom napravili glazbeni presjek od 18. do 20. stoljeća, izvevši djela Georga Philippa Telemanna, Domenica Scarlatija, Claudea Debussyja, Vlade Sunka te Lea Brouwera.
Inače, Splitski gitaristički kvartet osnovan je 2010. godine i čine ga nagrađivani hrvatski gitaristi: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić – Koća i Martin Andrijašević. Za vrijeme višegodišnjeg djelovanja Kvartet je održao niz zapaženih nastupa, izvrsno prihvaćenih od strane publike i kritike.
Klasična gitara pripada onim instrumentima koji na poseban način ovise o unutarnjem svijetu glazbenika. Filigranski detalji poput jačine trzaja žice, note koja djelić sekunde traje dulje nego je zapisano u partituri, tona koji vibrira baš onoliko koliko je potrebno te mnogih drugih elemenata koji sviranje gitare pretvaraju u glazbu, nisu mogući bez nadahnuća koje dolazi iz srca glazbenika, a što je bilo vidljivo i u nastupu Splitskog gitarističkog kvarteta u crkvi sv. Frane.
O umijeću muziciranja ovog komornog sastava imala se priliku uvjeriti i inozemna publika u travnju 2015. godine kada je Kvartet, predstavljajući Hrvatsku, nastupio na Međunarodnom gitarističkom festivalu u Augsburgu (Njemačka) i u sklopu ciklusa koncerata Musique des Nations u Luksemburgu. Tome su prethodili mnogobrojni koncerti širom Hrvatske. Na programu Kvarteta se uz obrade djela originalno napisanih za ovu vrstu sastava, redovito nalaze i skladbe domaćih autora, što je u skladu s težnjom članova Kvarteta da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, a tako je bilo i na koncertu „Iščekivanje i dolazak”.

Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: Verbum
D. Šabić, mag. nov.