Apolitični

Konačno svjetski: Spektakularna nova zgrada arhitekta Davora Matekovića u centru Zagreba

Gotovo sve njegove realizacije postale su svojevrsni orijentiri u prostoru, u dijelovima grada u kojima su ostvarene

Kad smo nedavno jureći na novinski zadatak prošli Ulicom Ivana Kukuljevića kraj zagrebačkog Britanskog trga, zastali smo iznenađeni prizorom. U moru neuspjelih ili, u najboljem slučaju, korektno izvedenih interpolacija stambene gradnje u središtu Zagreba, konačno nam je sjela dobro jedna iz novijeg doba. Suvremeni stambeni objekt smeđeg kolorita u koji smo se zagledali, izgledao je baš svjetski…

Ostvarenja arhitekta Davora Matekovića i njegova studija Proarh, posljednjih desetljeća stvaraju novo lice grada. Njegov upečatljiv rad koji javnost uglavnom hvali, u korak je s vremenom. 

Orijentiri u prostoru

Gotovo sve njegove realizacije postale su svojevrsni orijentiri u prostoru, u dijelovima grada u kojima su ostvarene. U Zagrebu su to neboderi i stambena zgrada u Strojarskoj ulici, osnovna škola i vrtić u Vrbanima, MORH-ov neboder na Črnomercu, višestambeni objekt na Rebru i drugo. Niz se nastavlja novim stambenim objektima, trima interpolacijama u središtu Zagreba na trima lokacijama, od kojih je ona nedaleko od Britanskoga trga završena nedavno, a grade se zgrade na Ribnjaku i u Petrinjskoj.

Zgrada u Strojarskoj ulici FOTO:  IVAN DOROTIĆ

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: DAMIR FABIJANIĆ