Apolitični

Koliko zarađuju izvođači na digitalnim platformama?

Minimalna zarada koja od distribucije sadržaja na internetu odlazi autorima, u velikoj je mjeri dovela do novog europskog zakona o autorskim pravima na internetu (EU Direktive o autorskom pravu), jer su velike streaming kompanije, kao i YouTube, postale sinonim za one koji potplaćuju autore i plaćaju im “minimalce”, dok same korporacije zarađuju astronomske svote uzimajući “kruh i mlijeko” proizvođačima. tj. autorima.

Prema procjenama ukupan broj streaming pretplatnika u Hrvatskoj trenutačno je više od 200 tisuća korisnika, ali iz ZAMP-a ne smiju iznositi broj korisnika po pojedinom servisu (Deezer, Spotify, YouTube, Apple Music, Amazon Music, Tidal).

U drugom dijelu 2021. autorima su npr. isplaćeni iznosi za prvu polovicu 2021. godine od digitalnih servisa i platformi (s YouTubea, Spotifya, Apple Musica, Deezera, Facebooka, TikToka, A1 Xplore Musica i Zorro Tunesa). Radilo se o iznosu od 2,5 milijuna kuna za 8567 autora i nositelja prava koji su prisutni na digitalnim servisima i platformama.

Vjerojatno niste znali da prodaja samo jednog nosača zvuka, cijene od oko 150 kuna, glazbeniku donese prihod poput 200 sati striminga. Ili još plastičnije, fizička prodaja albuma ekvivalent je zaradi od čak 5000 “strimanja” neke pjesme. Toliko su u postocima od zarade sa streaming servisa potplaćeni glazbenici koji te pjesme potpisuju.

Slijedom ovakvih tablica potpuno je jasno; ako ste već poklonik glazbe ili imate ikakva obzira prema onima koji tu glazbu stvaraju, možete kupiti vinil ili CD i stimulirati glazbenike ili slušati streaming servise pa plaćati velikim kompanijama od kojih glazbenici imaju najmanje koristi.

Dakako, možete reći i “zbogom” streaming servisima, a mnoge svjetske zvijezde to su i napravile maknuvši svoje pjesme i albume.

Naravno, treba reći da sve one planetarne zvijezde koje na streamingu ostvaruju višemilijunske preglede od toga imaju veće financijske koristi već i zbog igre velikih brojeva, iako su u postotku jednako potplaćene kao i neka imena u Hrvatskoj koja od streaminga dobivaju 100 kuna godišnje.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay