Apolitični

KOLIKO TRAJE IMUNITET NA KORONAVIRUS? Stručnjaci nisu sigurni, studije pokazuju čudne rezultate

Neki stručnjaci kažu da nema razloga za paniku, jer imunitet našega tijela nije vezan samo uz antitijela

Među brojnim krucijalnim pitanjima o koronavirusu, jedno od najvažnijih je: koliko dugo traju antitijela nakon što prebolimo Covid-19? Kod nekih bolesti, poput ospica i hepatitisa A, infekcija je jednokratni posao. Jednom kada se razbolite i oporavite, imuni ste cijeli život.

“Kod ljudskih koronavirusa to nije slučaj”, rekao je za Business Insider Florian Krammer, vakcinolog s Medicinskoga fakulteta u Icahnu bolice Mount Sinai. “Možete se zarazitii više puta nakon što vam imunitet propadne.”

Sve se više znanstvenika počinje sakupljati oko ideje da ljudi koji razviju antitutijela na koronavirus ne mogu ih zadržati dugo. Novo istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine sugerira da je razina antitijela pala za vrijeme prva tri mjeseca nakon što se osoba zarazila, smanjujući se za polovinu svakih 36 dana.

Ako se ta brzina propadanja antitijela održi s vremenom, tvrde autori studije, antitijela će nestati za oko godinu dana. Ranije ovoga mjeseca, preliminarna studija istraživača iz Velike Britanije pokazala je da antitijela mogu trajati čak manje od tri mjeseca.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay