Apolitični

Koliko Starlinkovi sateliti smetaju znanstvenicima i što ih tek čeka

Nova studija otkriva veličinu problema…

Problem sa SpaceX-ovim satelitima je što odbijaju svjetlost od Sunca i Zemlje preko horizonta, što ih čini vidljivima na noćnom nebu – čak i bez pomoći teleskopa. Premda je pogled prema nizu svjetlih točaka koje se kreću nebeskim svodom lijep prizor, za astronome koji koriste promatračnice na tlu ovo predstavlja velik problem. Kad ljudsko oko promatra noćno nebo i vidi Starlinkov satelit, on izgleda kao svijetla zvijezda. Jedini razlog zašto mi zapravo vidimo tu kretnju su vizualne informacije koje oči sakupljaju te koje naš mozak neprestano ažurira.

Problem sa satelitima

Teleskopi rade na malo drugačiji način – kad promatračnica snima slike udaljenih objekata, one to rade dugom ekspozicijom, odnosno sakupljanjem velike količine svjetla tijekom dugog razdoblja. Rezultat je jedna slika koju ljudsko oko nikako ne može registrirati bez pomoći tehnologije. Kad Stalinkov satelit proleti kroz vidno polje promatračnice, on ne izgleda kao da se kreće, već kao duga bijela crta koja blokira sve iza sebe. Te se crte najviše vide tijekom kasnog popodneva i ranog jutra – ključnim razdobljima za prepoznavanje objekata između Sunca i Zemlje – poput asteroida.

‘U 2019. smo imali satelitske smetnje na 0.5 posto snimki u sumraku, a danas se taj broj povećao na 20 posto’ rekao je , glavni autor studije Przemek Mróz sa Caltecha, znanstvenik koji je svoj postdoktorat odradio u SAD-u i sad predaje na Sveučilištu u Varšavi.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay