Apolitični

Koliki džeparac ponijeti: Kolike vas cijene očekuju u Parizu?

Pariz je nesumnjivo jedan od najpopularnijih i najpoznatijih gradova na svijetu. Znamenitosti, atrakcije, kultura, hrana, umjetnost i još mnogo toga pokazuju koliko je ovaj grad poseban. Ali s tako ogromnom privlačnošću koju Grad Svjetlosti ima, ne bi bilo naodmet znati koliko Pariz može biti skup.

Za obrok u restoranu morati ćete izdvojiti minimalno 15 € po osobi poželite li objedovati u pravom pariškom restoranu srednje klase. Naravno, brojni restorani brze hrane nude nešto povoljnije obroke, no i tamo ćete platiti više od 7 €, ovisno što ste naručili, pa se jednostavno ne isplati uskratiti si pravi doživljaj Pariza zbog 50-ak kuna. 

Kava u kafiću košta u prosjeku 4,5 do čak 7 €, a cijena se penje i više ako se nalazite na jednom od turističkih mjesta. Pivo u dućanu možete kupiti već za 4 kune (nešto više od pola eura), dok ćete za pivo u pubu/caffe baru izdvojiti i do 15 €, ali realno je za očekivati cijene od 6 do 8 eura za pola litre.

Ako ogladnite, možete uvijek otići u dućan ili pekaru po croissant koji u prosjeku košta oko 2 €, ili sendvič kojeg nećete platiti manje od 3 €. Ovo su zaista za naše prilike paprene cijene, ali kada vidite u kojem smjeru i domaće cijene idu i ne čini se zapravo tako velika razlika. 

Cijene koje navodimo nisu cijene na ferkventnim turističkim mjestima, već običnim kafićima i restoranima koje možete pronaći u pariškim kvartovima.

Javni prijevoz košta od prilike kao i u svim drugim europskim metropolama, točnije 1,90 € po smjeru.

Noćenje u hotelu platiti ćete od 50 € na više, dok ćete za nešto bolje hotele morati izdvojiti od 150 € po noćenju.

Kamo god se “zavukli” pronaći ćete mnoštvo genijalnih stvari i odlične gastronomije da ćete tako vjerojatno još više obogatiti vaš posjet prijestolnici Francuske nego da se vrzmate oko Eiffelovog tornja i sličnih mjesta. Ipak je to Pariz!

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay