Apolitični

Kolaudacija obnove povijesnih orgulja u Segetu Donjem

Crkva Gospe od Ružarija u Segetu Donjem bila je u nedjelju pretijesna da primi sve Segećane i drage goste koji su uživali u zvucima Bacha, Handela, Vivaldija, Morandija na koncertu u organizaciji KU Seget 1564. Naime, održana je kolaudacija obavljene restauracije segetskih povijesnih orgulja, s blagoslovom i svečanim koncertom.

Blagoslov obnovljenih orgulja, u nazočnosti segetskog župnika don Nikole Galova, obavio je ravnatelj Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu don Jenko Bulić. Kolaudaciji su nazočili brojni župljani Segeta i okolnih mjesta, kao i njihovi gosti. Prepuna crkva potvrdila je da u Segetu postoji veliki interes za ovakvom vrstom glazbe.

U drugom dijelu svečanosti održan je koncert na obnovljenim orguljama, na kojem su nastupili Pavao Mašić, Branka Pleština i Borna Barišić.
Na programu koncerta bila su djela Johanna Sebastiana Bacha, Adalberta Markovića, Anđelka Klobučara, Pierrea Dumagea, Césara Francka, Georga Friedricha Händela, Giovannija Morandija i Antonija Vivaldija.

Na početku svečanosti, predsjednica udruge Marija Boban, pozdravila je sve nazočne, među kojima su bili gradonačelnik Trogira, Ante Stipčić te brojni predstavnici kulturnog i javnog života Segeta, Trogira i Kaštela te najavila održavanje još dvaju koncerata tijekom ljeta. Nazočnima se obratio i profesor Božidar Grga, vodeći hrvatski stručnjak na području organologije, koji je nadzirao restauraciju segetskih orgulja. Naglasio je da su segetske orgulje iz 1856. godine djelo vrlo ugledne radionice, srednje velike, venetske koncepcije, kombinirane s lombardijskom tradicijom. Također je spomenuo da je s obnovljenim orguljama Seget dobio mogućnost dodatne kulturne i turističke ponude, što bi svakako trebalo iskoristiti.

Više u kategoriji: kulturna baština

D. Šabić, mag. nov.