Apolitični

KOJI POSLOVI ĆE SE NAJVIŠE NUDITI U IDUĆIH PET GODINA NA TRŽIŠTU RADA?

Za sve koji stoje pred odlukom koji profesionalni put odabrati ili se prekvalificirati od ključnog značaja su analize trendova tehnološkog razvoja i digitalne revolucije. Prema detaljnom istraživanju i izvještaju “Future of Jobs”, Svjetskog gospodarskog foruma koji je objavljen u svibnju 2023. godine postoje pretpostavke o tome koja bi mogla biti tražena zanimanja i kompetencije u slijedećih 5 godina. Prema tom istraživanju 69 milijuna poslova će biti otvoreno zahvaljujući tehnološkom napretku, AI-u i rastućem naglasku na ESG (Environmental, Social, Governance) koncept održivog poslovanja

I prema riječima doc. dr. Žive Veingerl Čič, profesorice sa slovenskog DOBA Fakulteta eksperti za umjetnu inteligenciju, koji će se angažirati u formiranju i održavanju naprednih algoritama za optimizaciju procesa, postat će sve više traženi. U skladu s porastom korištenja umjetne inteligencije, etički nadzor postat će ne samo poželjan, već i nužan aspekt u razvoju i primjeni tehnoloških rješenja. Zbog toga će se pojaviti potreba za većim brojem nove generacije stručnjaka takozvanih etičkih savjetnika, čija će uloga biti osiguranje da algoritmi budu oblikovani i programirani na način koji sprječava diskriminaciju i zlouporabu podataka. Isto tako, predviđa se i pozicija za menadžere etičke nabave koji će biti odgovorni da cjelokupni izvori nabave slijede etičke standarde, i morat će voditi računa o tome da se cjelokupna proizvodnja odvija na etički način, poštujući visoke etičke standarde.  

Digitalne vještine postat će ključne, pa se očekuje značajan rast potreba za njima u različitim industrijskim sektorima, koje su povezane s analizom podataka, računalstvom u oblaku i kibernetičkom sigurnošću. Inženjeri internet stvari (IoT) će biti od velikog značaja za povezivanje infrastrukture, kako bi optimizirali funkcionalnost gradova, industrija i drugih okruženja.

Cijeli članak i više o ostalim traženim poslovima možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pexels.com – Photo by ThisIsEngineering