Apolitični

KNJIŽEVNOST – IZDAVAČI SU BIJESNI: ‘Svi zajedno izvan Zagreba smo tretirani kao nevažni!’

Ministarstvo daje 96 posto nepovratnog novaca samo u Zagreb, a četiri posto za cijelu Hrvatsku, što je nelogično i izvan svake pameti, onda je to Ministarstvo kulture Zagreba, a ne Republike Hrvatske.

Rekli smo “dosta” kad smo ove godine vidjeli rezultate natječaja Ministarstva kulture za potpore izdavačima i da su nakladnici na području Primorsko-goranske županije pali na ispod 0,5 posto – kazao je Dragan Ogurlić, direktor i urednik naklade Val, na javnoj tribini koja se održala u Rijeci, a mogla se pratiti i uživo putem YouTube kanala. Taj obrazac treba mijenjati!

– Interesantan je podatak da za splitsku autoricu Slobodanku Bobu Đuderiju, za sve tri knjige koje sam uredno prijavio, od Ministarstva kulture nisam dobio niti kune, niti za pripremu, niti je ijednu otkupilo za knjižnice.

To mi je, primjerice, izvan pameti za jednu takvu autoricu, koja je ipak zaobilazno našla put do narodnih knjižnica, zahvaljujući pametnim ženama u njima.

Na javnoj tribini na kojoj su prisustvovali svi potpisnici otvorenog pisma – Naklada Val, Madoo, Felix Liber, Studio TiM, Leo commerce, Naklada Kvarner, Lektira, Paradox i Shura Publikacije – moglo se čuti da se od 2010. godine do danas izdavačima na području Primorsko-goranske županije uplatilo 1,83 posto ukupnih nepovratnih sredstava Ministarstva kulture.

U isto vrijeme je iznos namijenjen za potpore knjizi narastao sa 16 na više od 21 milijun kuna, pa taj postotak izgleda “zbilja mizerno”, rekli su izdavači.

SPALI SMO NA 0 KUNA

Podršku nakladnicima i knjižarima došao je iskazati i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Također, dodao je, Rijeka nije ništa bolje prošla ni prilikom raspodjele sredstava Ministarstva kulture i medija za infrastrukturne projekte.

– Prijavili smo našu novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka i dobili – nula kuna. Jedna knjižnica, koja će biti najmodernija u Hrvatskoj i sigurno od nacionalnog značenja, prema njihovoj ocjeni zaslužuje nula kuna – zaključio je gradonačelnik, dodavši kako je iz Rijeke poslan ozbiljan apel, ali i kako se boji da se tu radi o borbi s vjetrenjačama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay