Apolitični

Književno-glazbena večer s Krešimirom Mišakom privukla brojnu publiku

Novinar, književnik, rock glazbenik, te urednik i voditelj kultne HRT-ove TV emisije „Na rubu znanosti” Krešimir Mišak gostovao je u subotu, 24. listopada u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, gdje je u sklopu dvosatnog predavanja govorio o temama koje do nas dolaze putem medija, ali ih mi ne možemo spoznati u istinskom obliku.
„Sve piše u novinama…a ponešto i ne” i „Dečki, … u skokovima” – Krešimirove su knjige u kojima on čitateljima „otvara oči”, pojašnjavajući na koji način čitati vijesti koje nam se svakodnevno serviraju s ciljem programiranja, te zavođenja uma i pažnje kako bi pripomogle u izgradnji totalitarističke države.
– Na djelu je plan kontrole nad čitavim svijetom uz pomoć tehnologije, pri čemu su sva glavna politička i društvena događanja inscenirana od strane elite i iskorištena kao kamenčić u velikom mozaiku. Cijeli taj veći plan se odvija na više razina, pa tako npr. mi možemo misliti kako se na jednoj razini dogodilo nešto dobro i pozitivno za civilizaciju, a to je zapravo samo priprema za neki novi korak prema daljnjoj centralizaciji moći – rekao je Mišak, naglasivši kako se u cijeloj priči uvijek spominju ista imena ili skupine, kao što su obitelj Rockefeller ili grupa Bilderberg. Najgore je u svemu tome što mediji i obrazovni sustav nesvjesno sudjeluju u stvaranju uniformiranog obrasca znanja koji nam onemogućava stvarni pogled prema pravom stanju, jer je sve stvar percepcije i sustava vrijednosti kojima nas uče čitavog života – istaknuo je Mišak.
– Glavni cilj moćnika je centralizirana kontrola svega uz pomoć strukture svjetske vlade, svjetske valute i mikročipiranog stanovništva spojenog na svjetski kompjutorski sustav i svjetsku mrežu satelitske navigacije, tj. globalnog pozicioniranja. To se sve događa upravo u ovom trenutku i sve je lako povezati uz pomoć dostupnih dokumenata i podataka – samo sami sebi moramo dozvoliti uočavanje i povezivanje detalja u smislenu cjelinu.
– Promišljanje o ovakvim temama većini ljudi je neprihvatljivo, jer svijet oko sebe promatraju kroz uvjetovano znanje koje smo naučili u školi. Međutim, ako bi svatko današnjim razumom krenuo čitati te udžbenike, shvatio bi koliko je toga polurečeno, nedorečeno i krivo rečeno. U stvaranju svega oko nas postoji cijeli niz organizacija koje pletu mrežu i svaka je zadužena za nešto drugo. Rimski klub je npr. izmislio globalno zatopljenje, proglasivši čovjeka za neprijatelja samog sebe, jer izdiše CO2 itd. Sve je izrežirano i povezano.

 

– Ljudskom rodu se pokušava nametnuti mentalitet roja, što nije ničemu svojstveno. Ovakvih tema ima previše, a za svaku objasniti potrebno je najmanje 20 minuta. Npr. objašnjenje u kakvoj su vezi tehnokracija, pametne mreže, globalno zatopljenje i elektronička valuta – sve su one u tijesnoj vezi i sve imaju logičan zajednički cilj, koji postaje sve jasniji što više o njemu razmišljamo. U trenutku kada na sve oko nas počnemo gledati novim pogledom, shvatimo kako u svakoj informaciji, novinskom članku, radijskoj ili TV-vijesti čuješ i vidiš ono što prije nisi vidio. Znači, sve piše u novinama, ali smo mi programirani kako bismo sve vidjeli drugačijim očima.
– U današnje vrijeme ne napreduje ništa osim tehnologije, a to je sve dio arhitekture koja se počela graditi prije 5,5 tisuća godina. Naime, u 200 000 godina nije bilo niti jednog rata, a zatim ih je odjednom bilo 33 000, iako niti jedan normalan čovjek ne želi ići u rat ginuti ili ubijati druge. Kada se sve to sagleda pravim očima, jasno je kako sve konce vuku centri moći – zaključio je Mišak koji se tijekom dva sata dotakao cijelog niza intrigantnih tema.
Predavanje Krešimira Mišaka pred oko 150 nazočnih Kaštelana, ali i brojnih gostiju koji su stigli iz Splita, Trogira, Omiša, Solina, Podstrane, Gradaca, Makarske – završilo je velikim pljeskom, fotografiranjem i potpisivanjem knjiga.
Druženje s Krešimirom Mišakom nastavljeno je u u Kaštel Sućurcu gdje su svi zainteresirani mogli uživati u rock glazbi, saznavši pritom o čemu pjeva Krešimir Mišak u pjesmama rock grupe Hakuna Matata.
Inače, zagrebačka rock skupina Hakuna Matata ovom prilikom je po prvi put gostovala u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a prema reakcijama publike ovo neće biti i posljednji.

 

Rock skladbe skupine Hakuna Matata mogu s opisati kao srdačne, simpatične, vesele i neopterećene, a prema rasplesanoj publici bilo je vidljivo i kako su sve njihove pjesme nazočne slušatelje razveselile, opustile, odmorile i osvojile „na prvi stih i prvi akord” vraćajući ih u ne tako davna vremena novog vala i rock’n’rolla.
Srčana rock’n roll svirka, nakon koje su brojni okupljeni novopečeni obožavatelji grupe Hakuna Matata prokomentirali kako „momci uživo zvuče izvrsno i neusporedivo bolje nego na video spotovima” dodavši da „ovako nešto u Kaštelima treba ponoviti što prije”, završila je srdačnim ispraćajem Krešimira Mišaka i grupe Hakune Matata na put u rodni Zagreb.
Više u kategoriji: Obrazovanje; Glazba
Izvor i foto: GK kaštela/Renata Dobrić/
D. Šabić, mag. nov.