Apolitični

Knjige za preporuku srednjoškolcima

Počela je nova školska godina, a s njom dolaze i nove brojne obaveze. Srednjoškolci diljem zemlje spremni su za novih devet mjeseci ispunjenih školskim obavezama i stjecanju novih znanja.

Kada je u pitanju predmet Hrvatski jezik, učenicima srednjih škola nekako je oduvijek najteže padalo čitanje lektira. Kako je nedavno bilo dosta govora o izbacivanju i uvođenju pojedinih lektirnih naslova, dosjetili smo se nekoliko djela poznatih, domaćih i svjetskih, književnika čija bi djela zabavila, ali u isto vrijeme i educirala učenike, a koja se ne nalaze na obaveznim popisima lektira koje učenici trebaju čitati u sklopu nastavnog predmeta.

  1. M. Dostojevski: Idiot

Fjodor Mihajlović Dostojevski, ruski realist, učenicima srednjih škola najpoznatiji je po romanu „Zločin i kazna” kojeg učenici rado čitaju i interpretiraju. Osim „Zločina i kazne” Dostojevski je svoj obol svjetskoj književnosti dodijelio kroz djelo o čistoći, beskrajnoj ljepoti i dobroti utjelovljenoj u liku kneza Miškina kojeg je autor zamislio kao utjelovljenje samoga Krista i don Quijotea. Nerealna količina nevinosti i empatije pretočena u roman ruskog realizma, „Idiot”, naizgled je preromantizirana priča za književno razdoblje u kojem je nastala, ali je to zapravo svevremenski tekst o tzv. idiotu koji je zbog ogromne količine praštanja i darivanja krivo shvaćen.

  1. Pavao Pavličić: Koraljna vrata

Jedan od glavnih predstavnika hrvatskih fantastičara, Pavao Pavličić, u svom romanu „Koraljna vrata” donosi ljubavnu i kriminalističku priču o borbi između dobra i zla te straha i želje. Kriminalistički roman s elementima fantastike donosi priču o jednookom filologu Krsti, djevojci Zori, dječaku Irfanu i još brojnim likovima u čije se živote na otoku Lastovu umiješa i Gundulićev Osman. Neobična priča čita se u jednom dahu, a osim zabavnog književnog segmenta, ovo je roman koji će možda neke nadobudne srednjoškolce natjerati i da ponove zašto je zapravo Osman bitan za hrvatsku književnost.

  1. Herman Hesse: Stepski vuk

Adolescentsko razdoblje donosi brojne krize, pa ponekad i krizu identiteta. Harry Haller, protagonist romana „Stepski vuk” njemačkog književnika Hermana Hessea, pokojeg bi srednjoškolca moga zabaviti, ali i umiriti kad spoznaju da kriza uvijek može biti ozbiljnija, kao što je u slučaju glavnog lika spomenutog romana. Naime, neshvaćeni i izolirani intelektualac u konstantnoj je borbi identiteta između ljudske i vučje prirode, a roman donosi cijeli niz unutarnjih promišljanja i preokupacija glavnog lika. U pozadini Harryjevih preokupacija Hesse kritizira ljudsku malograđanštinu i stanje duha u poslijeratnoj Njemačkoj.

  1. Joseph Conrad: Srce tame

Prikaz britanske kolonijalističke politike kroz putovanja moreplovca Marlowa i pripovijedanje majora Kurtza, zabavit će sve srednjoškolce čije zanimanje pobuđuju ne tako lijepe ni ugodne priče o zloj ljudskoj naravi, ali i borbi za preživljavanjem. Srce tame odvodi vas u samo srce Afrike donoseći nadasve realnu i neuljepšanu priču o tamnoj ljudskoj strani. One koje pak više veseli gledanje filmova, ekraniziranu adaptaciju na ovu temu mogu pogledati u filmu F. F. Copolle – Apokalipsa danas.

  1. Mary Shelley: Frankenstein

Iako se teme horora i strašnih priča češće pripisuju muškim autorima, srednjoškolce bi mogla iznenaditi činjenica da je prvi horor roman u povijesti književnosti napisala žena, Mary Shelley, supruga romantičarskog pjesnika Shelleyja. Nakon oklade sa svojim suprugom i Lordom Byronom, vezane uz pisanje strašne horor priče, koju je Mary hrabro prihvatila, nastao je roman Frankenstein na čijim temeljima su snimljene brojne ekranizacije, a sam Frankenstein je postao kultni lik.

  1. G. G. Marquez: Sto godina samoće

Kako ih fraza „Sto godina samoće” ne bi isključivo asocirala na hit pjevača Jole, srednjoškolcima toplo preporučujemo roman španjolskog nobelovca Gabriela Garcije Marqueza – Sto godina samoće, postmoderni roman preveden na 27 jezika. Roman koji već samim naslovom ukazuje na dulji vremenski period odvijanja radnje, mogao bi količinom stranica odbiti učenike, ali magični realizam kojim obiluje ovo djelo element je koji će zasigurno prikovati za stolicu svakoga tko ovo djelo primi u ruke.

  1. Tatjana Tolstoj: Kis

Manje poznata članica slavne književne obitelji Tolstoj Tatjana Tolstoj donosi roman o postapokaliptičnom društvu koji nam se besramno ruga u lice. Mjesto radnje romana smješteno je grad u kojem ljudi jedu miševe za ručak, a knjige zbog straha zakapaju pod zemlju, a vremenski element toliko je teško odrediti da u jednom trenutku shvatite da se zapravo radi o bezvremenskom problemu ljudske izobličenosti koja se nije promijenila od pamtivijeka, a koja ni danas ne daje nikakvu nadu u bolju budućnost. Ovaj izrazito inteligentni i beskompromisni roman u isto vrijeme će vas nasmijati i rastužiti nakon što spoznate koliko svoju okolinu prepoznajete u izobličenom izmišljenom gradu Fjodor Kuzmišks.

  1. William Golding: Gospodar muha

Mračna alegorija o dobru i zlu svakako se mora naći na listi romana kojeg bi svaki srednjoškolac trebao pročitati. Distopijska tematika koja donosi cijeli spektar društvenih, političkih, religijskih i duhovnih pitanja odvodi vas u svijet uznemirujućih događanja i spoznaja koja u konačnici donosi cijeli spektar zaključaka o vremenu u kojem živimo i svijetu kakav je ili kakav ne bi trebao biti.

  1. Janko Polić Kamov: Pripovijesti

Iako je Kamov najpoznatiji širokoj publici po svojoj beskompromisno iskrenoj poeziji i romanima, srednjoškolci bi se prvo trebali upoznati s ovim zanimljivim hrvatskim književnikom moderne, preko njegovih pripovijetki koje donose cijeli niz grotesknih analitika i psiholoških karakterizacija. Sam Kamov svoje pripovijetke nazvao je „satirom ljudske duše”, a kao mamac samo ćemo vas upozoriti da tekstovi Janka Polića Kamova nikoga ne ostavljaju ravnodušnima svojom surovom iskrenošću i lakrdijskim elementima koji donose cijeli niz neobičnih situacija i likova.

  1. Miroslav Krleža: Poezija

Iako se Miroslav Krleža u srednjim školama dosta čita i interpretira, njegova poezija nije sastavni dio nastavnog programa. Iako je i u drami i novelistici te romanima Krleža ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatske književnosti, njegovoj veličini pridonijela je poezija koja će srednjoškolce ugodno iznenaditi ekspresionističkom poetikom i snažnim senzibilitetom koji donosi cijelu paletu pjesničkih slika i motiva satkanih u lirski kompleks s elementima dadaizma i nadrealizma.