Apolitični

U Kneževom dvoru premijerno izvedena monodrama Mladenke Gruice „Anima Croatorum”

U povodu obilježavanja Majčinog dana, Mladenka Gruica je u Kneževom dvoru premijerno izvela monodramu „Anima Croatorum”. Riječ je o monodrami koja obuhvaća izbor tekstova iz hrvatske književne baštine posvećenih hrvatskoj ženi kroz povijest.

– Ovim djelom sam htjela odati počast hrvatskoj ženi i majci koja je kroz mučeničku i bremenitu povijest učinila ono najvrjednije, sačuvala obitelj i nikad se nije prestala nadati i vjerovati. Osjećam kao da naše majke strpljivo još uvijek čekaju da ta mudrost koju su imale kroz život zaživi u nama. A mi kao da smo se uspavali, te se nadam da će ova monodrama bit jedna opomena svima nama da se trgnemo. Nisu ni naše majke imale sjaj ni bogatstvo, ali su uspjele sačuvati nešto najvrjednije, stoga, nemojmo se dati, sačuvajmo i mi naše obitelji i našu djecu. – kazala je vrsna dramska umjetnica Mladenka Gruica.


Monodrama Duša Hrvata nastajala je kroz godine, a između poznatih hrvatskih autora, od Marulića, Kranjčevića, Tolja, Ivaniševića, Slade-Šilovića i brojnih drugih čija su imena satkana u ovom djelu, kazujem i dio svog djela „Škabrnjska golgota” koje je nastalo na istinitim svjedočanstvima majki stradalnica Domovinskog rata, kazala je Gruica čiju su monodramu došli pogledati i gradonačelnik Ante Stipčić i njegov zamjenik Radovan Slade-Šilović koji nisu krili dojmove nakon večeri posvećene majkama za čiji se glazbeni dio pobrinula klapa Mriža.

Izvor i foto: trogir.hr