Apolitični

Kliška tvrđava povijesno značajna i turistički atraktivna

Moćna i atraktivna kliška tvrđava primjer je najcjelovitije fortifikacijske arhitekture kod nas, a nalazi se na prijevoju između Kozjaka i Mosora. Pri ulasku u Split iz smjera cetinskog kraja ne moguće je ne zamijetiti klišku ljepoticu koja ljeti okuplja domaće ljude i turiste koji je u sve većem broju posjećuju. Pogled s ove tvrđave prema splitskom bazenu, otocima i moru veličanstven je, fascinantan i nezaboravan.

Povijesno je vrlo značajna zbog svog strateškog položaja, a iz 16. stoljeća uskočki boj prenesen je u sadašnje vrijeme kao replika na bitku iz 1532. godine. Kliška tvrđava predstavlja jednu od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj, a prvi put se spominje već u 5. stoljeću, ali svoju slavu ponajviše zaslužuje iz doba turskih ratova kada se kapetan utvrde Petar Kružić sa svojim uskocima desetljećima odupirao pokušajima turskog osvajanja.

Crkva svetog Vida, česma, top na kliškoj utvrdi, zidine, ulazi, samo su neki od povijesnih ostataka, posebno su vrijedne znamenitosti za posjetiti.
Zanimljiv je natpis na mjestu nekadašnje minaretske niše, tj. iznad današnjeg ulaza: „Što pobožnost izgradi, pobožnost i sačuva“.

Kliška povijest bilježi doseljenje Hrvata u ove krajeve i to je nesumnjivo važan događaj jer dva stoljeća kasnije kliška tvrđava kao vladarski posjed postaje jedno od središta hrvatske države. Podsjetimo se podatka da je Klis u 9. stoljeću bio sjedište hrvatskih knezova i kraljeva iz dinastije Trpimirovića, odnosno, u tom svojstvu je bio hrvatski glavni grad. Kasnije je pripadao raznim hrvatskim feudalcima. Inače, današnji izgled Klisa potječe iz vremena posljednje mletačke obnove, a povijesna zbirka s tvrđave preseljena je u Muzej grada Splita.

Bilo je ovo kratko prisjećanje na povijesno značenje kliške tvrđave jer je ovih dana tamo jako živahno. Turisti dolaze iz svih krajeva, posjećuju utvrdu i bilježe priče za svoj album, održavaju se turniri u streličarstvu, retrospektiva poznate bitke iz 16. stoljeća kao i neki drugi turistički angažmani poput zajedničkih fotografija i športskih povijesnih susreta.

Priču vam u nastavku dočaravamo fotogalerijom nastalom prije posljednje pripreme za poznatu turističku manifestaciju Uskočki boj. Nadam se da ćete posjetiti najstariju hrvatsku tvrđavu koja svojom ljepotom, poviješću i atrakcijom budi turističku znatiželju kod mnogih.
Uživajte!

Više u kategoriji: Kulturna baština; Foto

D. Šabić, mag. nov.