Apolitični

Klis uz svog Svetog Roka

Klis je u 9. st. bio sjedište hrvatskih knezova i kraljeva Trpimirovića, odnosno u tom svojstvu bio je hrvatskim glavnim gradom. Kasnije je pripadao raznim hrvatskim feudalcima. Zbog svoga istaknutoga položaja dugo vremena predstavljao je teško osvojivu utvrdu. Srednjovjekovni Klis bio je sjedište uskoka, hrvatskih boraca protiv turske i mletačke najezde. Njegovim osvajanjem 1537. godine, Turci su uspjeli doći i zauzeti Solin te prodirati kroz Kaštela na južnim obroncima Kozjaka, ali nikada nisu uspjeli zauzeti Split. Turci ga utvrđuju i grade džamiju s minaretom. Za njihove vlasti, bio je sjedištem upravne jedinice Kliškog sandžaka. Preostali kliški uskoci, nakon pada tvrđave, preselili su se u Senj (senjski uskoci).1583. pokušalo se osloboditi Klis od osmanske vlasti no pohod nije uspio. Bojeći se osvete, dio je bunjevačkih Hrvata iz tih krajeva izbjegao u Liku, a 860 obitelji se smjestilo oko Bakra. Iz ove su skupine Hrvati koji su 1610. iz Like u organizaciji franjevaca odselili u Podunavlje, u Bačku, nakon neuspješna ustanka protiv ličko-sandžačkog bega Memiševića.  

Klis je kratkotrajno oslobođen 1596. u akciji splitskih plemića Ivana Albertija i Nikole Cindra, a konačno 1648., za trajanja Kandijskog rata, kada ga osvajaju Mlečani na čelu sa Vukom Mandušićem i Stipanom Sorićem. Oni utvrđuju grad, a džamiju pretvaraju u crkvu. 

Današnji izgled Klisa potječe iz vremena posljednje mletačke obnove. Novije naselje nastalo je nakon povlačenja Turaka. U naselju se nalazi stara turska česma. Povijesna zbirka s Tvrđave preseljena je u Muzej grada Splita. Promatran iz Splita, vrh Klisa djeluje kao hrid sa čije zapadne strane pruža se Kozjak, a istočne Mosor. Ujedno je predstavljao prijevoj koji je spajao Split sa zaleđem, odnosno Zagorom. Tu ulogu ima i danas, jer njime prolaze stara i nova cesta iz Splita prema sjeveru, odnosno spoj prema novoj autocesti. Klis se nalazi oko 5 km od Splita. 

Klišani danas slave i obilježavaju svog nebeskog zaštitnika, Svetog Roka. Svečani program započinje u 18 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije svečanom misom s procesijom te blagoslovom djece. Kliško kulturno ljeto nastavlja se večerašnjim koncertom grupe Magazin. Uz sve kulturne, povijesne i društvene blagodati ne zaboravite ono  po čemu je Klis još prepoznatljiv, kliška janjetina.

D. Šabić, mag. nov.