Apolitični

Klimatske promjene omogućile na Grenlandu potragu za metalima koji trebaju zaustaviti klimatske promjene

Globalna tranzicija na vozila s električnim pogonom čini se neminovnom u bližoj budućnosti, no da bi se to ostvarilo potrebno je proizvesti milijarde električnih baterija. A za to će biti nužne goleme zalihe određenih metala, koje zasad — ne postoje. Američka tvrtka pokušat će ih pronaći na Grenlandu.

Danas u čitavom svijetu postoji oko 10 milijuna električnih vozila. Do kraja ovog desetljeća trebalo bi ih biti oko 200 milijuna, a do polovice stoljeća čak tri milijarde. To dakako znači da će trebati proizvesti milijarde električnih baterija, koje za svoju proizvodnju trebaju kobalt, nikal, litij i bakar. Prema nekim je procjenama za tu količinu baterija potrebno potrošiti sve poznate svjetske zalihe tih metala, te pronaći dodatne izvore u vrijednosti od 12 bilijuna dolara.

Američka startup tvrtka Kobold Metals odlučila je potražiti nova ležišta metala na sasvim neočekivanom mjestu — na Grenlandu. Globalno zagrijavanje otapa led na tom najvećem svjetskom otoku dosad nezabilježenom brzinom, što — ironično — stvara prilike za rudarske tvrtke koje traže nova nalazišta metala potrebnih za pokretanje zelene tranzicije i zaustavljanje zagrijavanja. Ranija istraživanja sugerirala su da bi se na Grenlandu mogla nalaziti velika nalazišta ugljena, ali i raznih rijetkih metala.

‘Nadamo se da ćemo pronaći nalazište koje će biti prvo ili drugo najveće nalazište nikla i kobalta na svijetu’, rekao je direktor Kobold Metalsa Kurt House. Kako je nedavno objavio CNN, u financiranje velike potrage za podzemnim blagom na Grenlandu, blagom koje bi moglo spasiti svijet od klimatske katastrofe, uključila se i skupina američkih milijardera, među kojima su i Jeff Bezos, Michael Bloomberg i Bill Gates.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay