Apolitični

Klimatolog objavio koliko raste razina Jadrana: “Ako planirate graditi na obali…”

Klimatolog Ivan Guttler, zamjenik ravnateljice DHMZ-a, komentirao je ekstremne klimatske prilike diljem svijeta za N1 Televiziju.

“U ljetnoj smo sezoni kad su temperature inače prirodno veće. Ono što mi doživljavamo tijekom 20., sad i 21. stoljeća porast je tih temperaturnih iznosa. U znanosti nikada nemamo sto posto sigurno, ali dokazi pokazuju i vidimo vlastitim očima da su nam ljeta toplija. Indeksi pokazuju da godišnje rastu temperature, da nam se javljaju različiti temperaturni ekstremi”, objašnjava.

Podizanje razine mora

Stvari su, smatra, očito krenule u krivom smjeru što se tiče temperature i to, nažalost, sve ubrzanije. Kod oborinskih ekstrema i suše smo još u ranoj fazi gdje se situacija još može kontrolirati, ističe.

Na pitanje o tome kolika je opasnost od podizanja mora, klimatolog kaže:

“Nisu svi dijelovi obale jednako ranjivi. Često se kao primjer navodi dolina Neretve, porast razine mora koji tjera Neretvu prema Jadranu to je definitivno područje zaslanjivanja. Jadran trenutno raste 3 do 4 milimetara svake godine. Nadamo se da se to neće ubrzati. Tko god planira nešto graditi u obalnoj zoni mora biti svjestan da je kroz razdoblje nekoliko desetljeća to dodatan rizik”, objašnjava.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay