Apolitični

KLASIKA U SPLITU: Senzacionalan je program devetog PIANO LOOP FESTIVALA

U utorak nastupa pijanistička legenda i dobitnik Grammyja Mikhail Pletnev.

Deveti po redu međunarodni festival pijanizma, Piano loop Festival, odvijat će se od 16. do 20. kolovoza u Splitu.

Kao i prethodne godine, festivalski koncerti bit će u dvorani Hrvatskog doma u Splitu, ustanove koja na jesen starta s trećom koncertnom sezonom.

Prvi koncert je posebna senzacija ovogodišnjeg izdanja; dolazak jedne od najvećih pijanističkih legendi. Mikhail Pletnev, koji u Splitu nastupa ovoga utorka, poznat je široj i užoj publici, i to ponajprije zbog svoje osebujne karijere.

Drugi koncert pripao je Dmitryju Shishkinu, jednome od najcjenjenijih ruskih pijanista mlađe generacije, kojega međunarodna kritika hvali podjednako zbog njegove kreativnosti i individualnosti u pristupu glazbi, kao i zbog briljantne pijanističke vještine.

Alim Beisembayev recentni je osvajač prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Leedsu u rujnu 2021., izvodeći Rahmanjinovljevu “Rapsodiju” na Paganinijevu temu s Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Liverpoola i Andrewom Manzeom.

Jedino hrvatsko lice ovogodišnjeg, pretežno internacionalnog izdanja festivala je Ivan Krpan, u povijesti jedini hrvatski dobitnik prestižne nagrade na natjecanju “Feruccio Busoni”, što dovoljno govori o njegovu talentu.

Posljednji koncert održat će Lukáš Vondráček, koji nakon nedavnih debija sa Simfonijskim orkestrima Chicaga, Pittsburgha i Londona ostvaruje koncertnu sezonu prepunu vrhunaca. 

Svi koncerti započinju u 20 sati. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita, te brojnih sponzora.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr