Apolitični

„Klas“ – udruga za razvoj međuljudskih odnosa i kvalitete života

Među brojnim splitskim udrugama svoje mjesto pod nebom našla je udruga „Klas“ koja programski u sebi sadržava pozitivne ljudske vrijednosti kao što su dobri međuljudski odnosi, zdrava i pozitivna komunikacija, pomoć drugima i slično.


Udrugu vodi prof. Branko Krstić s kojim smo porazgovarali i saznali na koji se način ova udruga predstavlja u javnost, točnije pobliže nam je objasnio njene ciljeve.
„Za sada se naš rad temelji na našim braniteljima, obitelji i mladeži, a uredski smo smješteni u Trilju, Sinju i u Splitu, tako da nastojimo pokriti područje Dalmacije. Razgovori su uglavnom individualni; jednom mjesečno održavamo radionice koje su se pokazale uspješnima, one se temelje na zdravoj komunikaciji jer je ona osnova svega“, ističe prof. Krstić te dodaje da „ulaže napor na također zdravoj resocijalizaciji i na kraju kao produkt ovih dviju temeljnih odrednica su zdravi međuljudski odnosi koji se reflektiraju u našem svakodnevnom životu“.
Kako ističe naš sugovornik, riječ je temeljna vrijednost sretnog suživota. Razvojem zdrave komunikacije pomažemo sebi i drugima. Lakše ćemo se izraziti, drugi će nas jasnije i točnije razumjeti, a time i bolje prihvatiti.
„Već dvije godine smo prisutni u društvu s ciljem pomoći osobama s poteškoćama; želja za razgovorom postoji, no odaziv bi mogao biti i veći“, kaže voditelj udruge i nastavlja „bitno je u svemu da naša komunikacija mora biti posebna, iskrena i jasna, nedvojbena, a onda kada se uspostavi suradnja na obostranoj iskrenosti i povjerenju, mogućnost pomoći je ostvariva.“

Na upit o planovima udruge, organizaciji susreta i radionica, prof. Krstić govori kako su problemi financija svugdje prisutni, ali se oni u „Klasu“ trude premostiti ih jer im je čovjek, obitelj, zajednica na prvom mjestu. „Ponekad i nemamo razumijevanje od određenih institucija, ali imamo želju popularizirati ovakav pozitivni i humanitarni rad u društvu, odrađivati susrete izvan naše županije, intenzivirati susrete i druženje s mladima na njihov način, kako bi to oni željeli.“

Zaključimo razgovor s prof. Brankom Krstićem u nadi da će se njegove želje za udrugu „Klas“ ostvariti na dobrobit svih nas ovim riječima našega sugovornika: „Mislim da nema ljepše poruke nego kad čovjek osjeti da je vrijedan da u sebi nosi neizmjerne vrijednosti i da ih na putu i ostvari, a ne samo da ih priželjkuje“.

Više u kategoriji: Život

D. Šabić, mag. nov.