Apolitični

Klapski puti u Zadru

I dok klape pjevaju po Omišu, Kaštelima, u Dalmatinskoj zagori, svoje nastupe bruse i u zadarskom kraju. Klapski puti je program koji vas ljubi klapskom pismom.

No na početku se prisjetimo ove vrste glazbenog pjevanja koje je tradicijsko višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata. Tradicija klapa i klapske pjesme kakvu je poznajemo i danas formirala se sredinom 19. stoljeća, u vrijeme kada su se profilirali kulturni i glazbeni identiteti mediteranskih gradića na našoj obali i otocima, posebice u Dalmaciji. Javlja se u pučkim slojevima društva kao rezultat sklada postojećeg duhovnog stanja u mediteranskim gradićima toga doba. Stil pjevanja je s vremenom evoluirao od tipično tradicijskog oblika pjevanja (klapska pjesma) i postojanja klapa do stručno postavljenog i organiziranog oblika pjevanja koji se u današnje vrijeme svojim načinom prezentacije više ubraja u stilove popularne nego tradicijske glazbe.

Klapski puti…

Polovicom 19. stoljeća, u Dalmaciji djeluju formalne i neformalne pjevačke družine koje preuzimaju termin klapa. Danas riječ „klapa” najčešće asocira na organizirane pjevačke skupine sa specifičnim a capella repertoarom dalmatinskih klapskih pjesama.

Novina u Zadru od ovog ljeta je manifestacija Klapski puti koja će se održavati svake srijede tijekom srpnja i kolovoza. Bit će prisutne najmanje dvije klape koje će pjevati od Tri do Pet bunara, odnosno jedna klapa od Gospe od zdravlja prateći paralelne uličice Kalelarge, a druga od Trga pet bunara u suprotnom smjeru. Ovim pristupom utjecat će se na oživljavanje i turističku aktivaciju paralelnih ulica na Poluotoku.

Dođite u Zadar i pozdravite klape.