Apolitični

Klape Vinčace i Mriža najbolje na Omišu

Klape Vinčace i Mriža ostvarile su najbolji rezultat u završnici ovogodišnjeg festivala Dalmatinskih klapa u Omišu.

Svečanim vatrometom uz prisustvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović završnom večeri muških klapa okončan je ovogodišnji jubilarni 50-ti Festival dalmatinskih klapa u Omišu. Po ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša osvojila je klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, ponovivši time prošlogodišnji rezultat. Srebrni štit osvojila je klapa Contra iz Splita, a Brončani štit osvojila je klapa Mriža iz Splita.

Klape Vinčace i Mriža najbolji

Prvu nagradu publike Zlatni leut osvojila je klapa Mriža iz Splita, Srebrni leut osvojila je klapa Bunari iz Vodica, dok je brončani leut osvojila klapa Contra iz Splita.
Bilo je to finale u kojemu smo čuli 10 ponajboljih klapa, odabranih kroz tri izborne večeri.
Podsjetimo u samoj finalnoj završnici Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radilo je u sastavu: prof. Rajmir Kraljević, Mićo Friganović, prof. Velebit Veršić, dr. Ivana Tomić Ferić, mr. Marijo Krnić, dr. Marko Rogošić i mo. Mojmir Čačija.
Završnici 50. Festivala dalmatinskih klapa nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u pozdravnom govoru naglasila važnost tog Festivala koji je potaknuo osnivanje klapa u Dalmaciji, ali i drugdje u Hrvatskoj te doprinio povezivanju Dalmacije s kontinentalnom Hrvatskom. Predsjednica Republike je članovima klape Lučica iz Splita uručila odlikovanje Reda hrvatskog pletera kojim je odlučila odlikovati tu klapu za, kako je rečeno, osobite zasluge u promicanju dalmatinske klapske pisme i 50 godina djelovanja te klape u nepromijenjenom sastavu dok je klapi Ošjak iz Vela Luke uručila Povelju Republike Hrvatske kojom je odlikovala tu klapu za osobite zasluge u očuvanju glazbene kulture i klapskog pjevanja kao i 40 godina djelovanja klape.