Apolitični

„Klape na Neretvi“ u mislima na FDK Omiš 2015.

Klape su kao glazbene skupine rado viđene i slušane po Dalmaciji, ali i cijeloj Lijepoj Našoj. Svojim nastupima i biranim odjelima, nošnjama čuvaju klapsku pismu od zaborava i upotpunjuju naš svakodnevni život.
Jeste li znali da su klape rado slušane i u Hercegovini pa tijekom godine na tom području „nikne“ nekoliko novih muških i ženskih klapa koje šire ljubav klapskom pjesmom i nastupaju na različitim smotrama, festivalima i prigodnim svečanostima?

Tako se nedavno održao koncert „Klape na Neretvi“, koji je uz glazbeni događaj bio ujedno i audicija za klape iz BiH za 49. Festival dalmatinskih klapa Omiš koji će se održati u srpnju. Nastupilo je 10 ugodnih klapa koje su tražili svoje mjesto kako bi se mogli predstaviti ove godine u gradu na Cetini, kolijevci dalmatinske klapske pisme. Pjesmom su publiku oduševljavali klape Drača i Narenta iz Mostara, Signum, Trebižat, Travertin i Lira iz Čapljine, Zvizdan muška i ženska klapa iz Posušja, Studenac iz Kruševa kod Mostara i Zvijezda mora iz Neuma. Gostujuća klapa te večeri s nastupom u zabavnom programu bila je klapa Kaše iz Dubrovnika.
Klape Signum, Travertin i Trebižat ostvarile su najbolje rezultate od ocjenjivačkog suda i publike te tako stekli pravo sudjelovanja na FDK Omiš 2015.

Čestitamo svim klapama koje nisu imale dovoljne sreće i želimo im više uspjeha u narednom razdoblju jer uspjeh prati rad i kvalitetu. Uz čestitke još jednom, vidimo se na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2015.

Više u kategoriji: Glazba

Foto: fdk.hr

D. Šabić, mag. nov.