Apolitični

Klapa Žrnovnica izdala novi videospot „Pod kapon dalmatinskom”

Klapa Žrnovnica predstavlja novi video spot za pjesmu „Pod kapon dalmatinskom”.

Između nekoliko autorskih pjesama koje su u pripremi, klapa se odlučila da prvi singl kojim će se predstaviti javnosti pored tradicionalnog a capella repertoara, bude upravo ova obrada. Naime, pjesma je izvedena 2010. godine na Splitskom festivalu, ali je tek nakon obrade u izvedbi klape Žrnovnica uvrštena na nekoliko domaćih top lista te se kontinuirano penje prema vrhu.
– U većini pjesmama prevladava ljubavna tematika. I ovaj put je riječ o ljubavi, ali ne o romantičnoj ljubavi, već očinskoj ljubavi. Stihovi su prožeti motivima brige i beskompromisne žrtve koju jedan otac, unatoč velikom siromaštvu i gladi, može pružiti, te djetetovom životnom zahvalnošću i osjećajem ponosa. Ovaj spot je još dodatno naglasio snagu tog odnosa i uzajamnu emociju. Pjesmu posvećujemo roditeljskoj ljubavi i žrtvi – rekao je tenor klape Dino Dabro.

Glazbu za pjesmu napisao je Ino Kalašić, tekst Denis Batinović Pekma, a aranžman je djelo Ante Gašpardija. Pjesma je snimljena u splitskom studiju – Studio Deva, Damira Marušića.
Spot je snimljen na Privoru (Gornja Žrnovnica), pod redateljskom palicom Augustina Tina Bilandžića. Snimatelj spota je Petar Prkić, dok je za air footage (zračne snimke) zaslužan Duje Marin, koji je inače i član klape.
Uz pjevače klape Žrnovnica, glavnu ulogu u spotu imaju dječak Roko Prkić iz Splita i djed Veljko Jerković iz Žrnovnice. Za make-up je odgovorna Matija Marin.

Klapa Žrnovnica je iz istoimenoga mjesta pokraj Splita. Kontinuirano djeluje od 2008. godine, a obnovio ju je njen sadašnji voditelj maestro Marko Marin koji je ujedno i njen osnivač još 1988. godine, kada je klapa djelovala tek nekih godinu dana, nastupila na FDK Omiš i iste godine prestala djelovati.
Klapa je i u novije vrijeme doživjela brojne turbulencije unutar članstva, ali se zahvaljujući velikom entuzijazmu maestra Marina uspjela održati te u ovom sastavu djeluje nešto više od godinu dana trenutno brojeći sedam članova i to: Maja Markovina i Rade Mihanović (1. tenori), Filip Maras i Dino Dabro (2. tenori), Ante Mihanović (bariton), Mislav Peović i Duje Marin (basevi). Kao što se može primijetiti, djeluju kao mješovita klapa.
Klapa je sudjelovala na mnogim smotrama, festivalima, koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastupali su u Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori, BiH, prošle godine i na Festivalu hrvatske glazbe u Beču u Austriji, a inače se rado odaziva i na brojna humanitarna i druga kulturna događanja.
– Možemo se pohvaliti da smo na inicijativu maestra Marina začetnik i organizator manifestacije „Žrnovski koncertni Ave Verum” u sklopu koje se već 5 godina održava susret klapa Sv. Ante u Žrnovnici na Privoru, nadamo se i šestu, a od prije dvije godine i Međunarodni susret klapa u Splitu na Peristilu” – dodaje Dino koji je ujedno i tajnik klape.
Klapa je proteklih godina za svoj rad i prezentiranje tradicionalne klapske pisme osvajala i brojne nagrade, a među njime se ističu tri prva i jedno drugo mjesto na Međunarodnim festivalima klapa u Perastu u Crnoj Gori, drugo mjesto na Međunarodnom festivalu zborova u Veroni u Italiji te drugo mjesto na Festivalu u Zagrebu.

– Repertoar koji klapa izvodi sastoji se od brojnih duhovnih, klasičnih i naravno, izvornih klapskih a capella pisama, te dalmatinskih pisama uz pratnju instrumenata. Od nas sedam čak petorica članova sviraju, neki čak i po dva-tri instrumenta tako da uvijek postoji mogućnost improvizacije i rošada unutar klape kada je netko od članova spriječen nastupiti. Kada smo u kompletnom sastavu nastupamo s dvije mandoline, dvije gitare i kontrabasom” – ističe nam Filip Maras.
Trebalo bi posebno naglasiti da klapa njeguje i tradicionalno pučko pivanje, kojeg Žrnovnica baštini s koljena na koljeno uz isticanje brojnosti upravo korizmenih pučkih napjeva koji imaju posebnu snagu i vrijednost te ih klapa najradije i izvodi. Tako je ostvaren i ciklus korizmenih koncerata po katedralama, a koji je počeo u splitskoj katedrali sv. Duje preko katedrala u Makarskoj, Mostaru, Trogiru, crkvi u Drnišu te katedrali sv Jakova u Šibeniku. Neki su u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture u čijem programu također često sudjelujemo.
– Jedan od planova klape je izdvojiti i pripremiti sve te pučke napjeve i objediniti ih da se ne zaborave na jednom CD-u te na taj način doprinijeti očuvanju tog segmenta tradicije iz koje je naposljetku i proizišla izvorna klapska pisma – ističe Duje Marin koji je u klapi od njene obnove 2008. godine.
– Planova imamo mnogo, upravo smo završili sa snimanjem spota, u procesu je snimanje duhovnog CD-a i paralelno, kako je već Duje rekao, pučkih napjeva. Htio bih posebno istaknuti jedan od naših velikih planova, radi se o izdavanju CD-a „neobjavljenih napjeva” koje je prikupio, zabilježio, obradio… i osobno nam poklonio maestro Ljubo Stipišić, a koji do sada nismo uspjeli realizirati baš zbog nestalnosti članova, i ostaje velika želja i nas i našeg maestra Marka Marina. A kako planiramo „voziti na oba kolosijeka”, već je u pripremi naša nova autorska pjesma. Detalje zasada nećemo otkrivati, ali možemo vam samo reći da se radi o jednoj lijepoj ljubavnoj pjesmi… – nadopunjava ga tenor Filip Maras.

Izvor: Klapa Žrnovnica
Više u kategoriji: glazba, kultura
D. Šabić