Apolitični

Klapa Sveti Florijan – 5 godina glazbenog uspjeha i promocije vatrogastva…

U studenom 2009. godine hrvatska klapska scena postala je bogatija za još jednu klapu, za koju su rijetki mislili kako će u prvih pet godina polučiti sjajan uspjeh na mnogim festivalima, smotrama, manifestacijama i drugim glazbenim nastupima. Riječ je o jednoj klapi iz Žrnovnice koja je tada nosila naziv Klapa DVD-a Žrnovnica – Sveti Florijan, koja ovih dana s koncertima, javnim i medijskim nastupima obilježava godišnjicu postojanja. Ono što je posebno u njihovoj priči jest činjenica da predstavljaju prvu vatrogasnu klapu u Hrvatskoj, a u razgovoru potvrđuju važnost posebnih ciljeva kao što su njegovanje dalmatinskog glazbenog izričaja i promicanje dobrovoljnog vatrogastva u Žrnovnici i zemlji.
Osim tradicionalnih klapskih pjesama, klapa izvodi i brojne moderne aranžmane u skladu s modernim klapskim trendovima, kaže nam član klape Miro Vranković. Primajući čestitke za pet godina uspješnog, zanimljivog i nadahnutog glazbenog života, nadalje ističe za Terracon News kako i nisu ni u snu očekivali ovakav prepoznatljiv klapski uspjeh, te da  bi mogli pobijediti na Splitskom festivalu s pjesmom „Kako ću joj reć da varin“ koja im je otvorila brojna i do tada nedohvatljiva glazbena vrata diljem pozornica od Istre do Dubrovnika, ali i od Slavonije pa do naših otoka. Evo priče s tenorom i baritonom Mirom Vrankovićem…

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2014/10/Klapa_Sveti_Florijan_Miro_Vrankovic.mp3?_=1

Dodajmo kako klapu vodi poznata klapska glazbena dama Antonela Pilić Burić, a slavljeničku klapu Sveti Florijan sačinjavaju Ana Duišin (prvi tenor), Darko Pastar (prvi tenor), Nino Treskavica (drugi tenor), Ante Javorčić (drugi tenor), Miro Vranković (drugi tenor/bariton), Luka Bartulić (bariton), Rade Popadić (bariton), Petar Džoja (bariton/bas), Damir Milina (bas) i Hrvoje Lovrić (bas).

D. Šabić, mag. nov.